Društvo

Vikend pred nama obeležiće sveža jutra, ali topli dani, sledeće nedelje preokret

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/09/2022

-

09:26

Vikend pred nama obeležiće sveža jutra, ali topli dani, sledeće nedelje preokret
Vikend pred nama obeležiće sveža jutra, ali topli dani, sledeće nedelje preokret - Copyright Tanjug/Tara Radovanović, Vladimir Sporčić, Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Prve dane jeseni obeležiće prijatno toplo i sunčano vreme. Premeštanje intenzivnog ciklona, koji nam je doneo veoma hladnu vazdušnu masu sa severa, dalje ka istoku uzrokuje promenu pravca vetra na jugozapadni i zapadni što nam donosi otopljenje i razvedravanje.

Vikend koji je pred nama obeležiće sveža jutra, ali prijatno topli i sunčani dani. Temperatura će danas biti od 19 do 23 stepena, koliko se očekuje na zapadu zemlje. U Beogradu i ostalim većim gradovima biće oko 20 stepeni, a za nedelju se prognozira da maksimalna dnevna u celoj zemlji bude oko 22.

"Ovakvo vreme ipak neće potrajati jer iznad Mediterana dolazi do formiranja Đenovskog ciklona koji se postepeno premešta ka Balkanskom poluostrvu. On do naše zemlje stiže početkom sledeće nedelje i donosi nam više oblaka i kišu", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Navodi da će u ponedeljak, u prvoj polovini dana, padati slaba kiša uglavnom u zapadnim i severnim predelima, dok se za drugu polovinu dana prognozira intenziviranje padavina.

Tanjug/Tara Radovanović

 

"Iako dolazi do promene vremena zahlađenja neće biti, jer nam ovaj sistem niskog vazdušnog pritiska dolazi sa zapada i donosi topao vazduh", pojasnila je ona.

Vreme će sve do sredine sledeće nedelje biti promenljivo i nestabilno, povremeno sa kišom i temperaturom oko 22 stepena. U sredu ponovo dolazi do promene vetra na severni i novog privremenog zahlađenja.

U Sjenici jutros minus tri stepena

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda u Srbiji je jutros bilo najhladnije u Sjenici, gde je u 6 sati izmereno minus 3 stepena Celzijusa.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Nula stepeni izmereno je u Zaječaru i Dimitrovgradu, a 1 stepen u Vranju, Kuršumliji i na Kopaoniku. Najtoplije je u Beogradu, gde je izmereno 8 stepeni Celzijusa.

Sezonska prognoza

Prema sezonskim prognozama za jesen, odnosno za septembar, oktobar i novembar, temperatura će biti za stepen - dva iznad proseka, ali će zato padavine biti oko normale, što znači da će mesečno pasti između 50 i 60 mm kiše.

U Srbiji je leto, tačnije maj, jun i jul, period sa najviše padavine, dok najmanje kiše u našoj zemlji padne zimi.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

"Iako nam se čini da jesen godišnje doba sa dosta padavina, to ipak nije tačno, jer je kiša tokom ovog prelaznog perioda dugotrajnija, ali znatno slabija, što znači da donose manju količinu vode. Suša koja već nekoliko godina uzrokuje ozbiljne probleme poljoprivrednicima nastavlja se i dalje, a padavine koje se prognoziraju za jesen i zimu neće biti dovoljne da nadoknade nedostatak vlage u tlu", ističe Gojković.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija