Društvo

Stigla je jesen - danas smena sunca i oblaka, temperatura i dalje ispod proseka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/09/2022

-

07:21

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Stigla je jesen jutros u 3.03 sata. Vremenske prilike danas biće prave jesenje. Očekuje nas prohladan, ali pretežno sunčan dan. Hladan zapadni i severozapadni vetar zadržava se još danas, što omogućava da temperatura i dalje bude znatno ispod proseka.

"Prosečna vrednost dnevne temperature za ovo doba godine je od 20 do 25 stepeni, što je za oko 7 stepeni toplije u odnosu na temperaturu koju smo imali prethodnih dana", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Ona je navela da se u najtoplijem delu dana, u većini mesta, očekuje oko 17, dok će toplije biti samo u Timočkoj krajini, gde se prognozira oko 19 stepeni. U severnim i centralnim predelima biće pretežno sunčano, dok se u brdsko-planinskim predelima zadržavaju oblaci koji će lokalno doneti pljuskove.

Tanjug/Tara Radovanović

 

"Južni vetar počinje da duva u subotu, što će uzrokovati razvedravanje i otopljenje. Za dane vikenda jutra će biti veoma hladna, a već tokom dana živa u termometru ponovo će prelaziti 20. podeljak", dodala je ona.

Novo naoblačenje praćeno kišom stiže do naše zemlje u nedelju uveče. Đenovski ciklon nam donosi oblake i padavine, koje će prvo zahvatiti sever i zapad Srbije, a u ponedeljak tokom dana i ostale predele. Iako dolazi do naoblačenje, južni vetar nam i dalje donositi topliju vazdušnu masu, te dnevna temperatura ostaje oko 20 stepeni.

Stigla jesen i kalendarski

Prema informacijama Astronomskog društva "Ruđer Bošković" jesen je počela jutroš u 03.03 sati u trenutku kada je Sunce bilo u ravni Zemljinog ekvatora, odnosno, kako kažu astronomi, kad prelazi sa severne na južnu nebesku populoptu.

Tanjug/Rade Prelić

 

U trenutku kad nama počinje jesen za stanovnike južne Zemjine polulopte počinje proleće. Na dan početka jeseni Sunce u Beogradu izlazi u 06h 26m, a zalazi u 18h 34m, što znači da obdanica traje 12h 08m, a noć 11h 52m.

Na dan jesenje ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemlja poseduje atmosferu, koja prividno uzdiže Sunce iznad horizonta, iako se ono geometrijski gledano nalazi ispod njega. Obdanica i noć će biti iste dužine 26. septembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija