Društvo

U Srbiju stigla vakcina protiv gripa, počela distribucija zavodima za javno zdravlje

Komentari

Autor: S. T.

27/09/2022

-

12:22

U Srbiju stigla vakcina protiv gripa, počela distribucija zavodima za javno zdravlje
Tanjug/AP/Matt Rourke - Copyright Tanjug/AP/Matt Rourke

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiju je stiglo 373.360 doza četvorovalente vakcine protiv gripa u skladu sa planom Instituta za javno zdravlje SRbije "Dr Milan Jovanović Batut", a za koju je nabavku sproveo Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Distribucija ove vakcine počnje danas i do kraja ove nedelje će biti u svim zavodima za javno zdravlje, saopštio je RFZO

Pogramom obavezne imunizacije definisane su kategorije koje mogu da dobiju ovu vakcinu o trošku države, a to su trudnice, stariji od 65 godina, deca starija od 6 meseci ukoliko imaju teška hronična oboljenja, članovi porodice osoba koje zbog svoje bolesti ne smeju da dobiju vakcinu, a jako su ugroženi ukoliko se razbole, zdravstveni radnici kao i svi smešteni i zaposleni u gerontološkim centrima i ustanovama socijalno- zdravstvene zaštite.

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" ranije su za Euronews srbija rekli da će na vakcinalnim punktovima biti četvorovalentne i trovalentne vakcine.

"Za sezonu 2022/20023, u skladu sa potrebama koje su iskazale zdravstvene ustanove koje sprovode imunizaciju, ugovoreno je ukupno 396.000 doza vakcine protiv sezonskog gripa, od toga 373.360 doza četvorovalentne vakcine, proizvođača Sanofi Pasteur i 22.640 doza trovalentne vakcine, čiji je proizvođač Institut Torlak", naveli su iz Batuta.

Epidemiolozi upozoravaju da gripa skoro da nije ni bilo prethodnih godina zbog korone, ta da se ove sezone može očekivati jači nalet virusa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija