Društvo

Korona jenjava, ali su čekaonice u domovima zdravlja i dalje pune: U aprilu u cirkulaciji sva tri tipa virusa gripa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/04/2022

-

07:08

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Epidemija virusa korona polako se stišava, ali su čekaonice domova zdravlja i dalje pune pacijenata sa respiratornim infekcijama. Uglavnom je u pitanju virus gripa, a u cirkulaciji su sva tri tipa A(H1), A (H3) i B. U Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" kažu da je registrovano do sada dva slučaja flurone, istovremenog zaražavanja virusom korona (SARS-CoV-2) i gripa.

Inače, retko se dešava da se jedna osoba istovremeno zarazi sa dva virusa. U medicini je poznata pojava interferencije virusa, gde jedan virus potiskuje drugi. To se upravo dešava, da virus gripa potiskuje koronu.

Dr Dragana Dimitrijević, epidemiolog i nacionalni koordinator za grip u Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" navodi da je 15. decembra prošle godine registrovan tip virusa gripa A (H3), krajem godine i A (H1), a u martu i B.

Mnoge je iznenadila aktivnost virusa u aprilu i veliki broj zaraženih. Dimitrijević navodi da nije neuobičajeno da se virus gripa laboratorijski potvrdi i u tom periodu, jer Batut sprovodi nadzor tokom cele godine zbog epidemije virusa korona.

"Međutim, nije uobičajeno da u 12. i 13. nedelji nadzora, pretposlednja i poslednja nedelja marta, imamo potvrdu sva tri tipa virusa gripa", pojasnila je ona. 

Dva slučaja koinfekcije

Pandemija virusa korona još nije prošla, te su u cirkulaciji virus gripa i virus korona. Institut Batut registrovao je i dva slučaja flurone, istovremena infekcija virusom gripa i koronom.

Profimedia

 

"Imali smo dva slučaja koinfekcije A (H3) i virusa korona. To su bile blage forme infekcije, sa blagim simptomima", navela je Dimitrijević.

Flurona je registrovana jer je Institut Batut ove sezone uveo i sprovodi integrisani nadzor nad gripom i SARS-CoV-2, a to znači da se svaki uzorkovani bris testira u Institutu Torlak na influencu, SARS-CoV-2.

Simptomi gripa

U Batutovoj 13. izveštajnoj nedelji, od 27. marta do 3. aprila, prijavljeno je oko 8.200 oboljenja sličnih gripu, što ukazuje da se smanjeje broj obolelih sa respiratornim infekcijama u odnosu na prethodne nedelje.

Simptomi gripa su povišena tempertura, bolovi u mišićima, slabost, malaksalost, bolovi u zglobovima, kašalj. 

"Virus traje pet do sedam dana. Kod starijih, hroničnih bolesnika, kod imunokompromitovanih može da dođe do bakterijskih infekcija - bakterijske upale pluća, a kod dece upala uha i upala sinusa", pojasnila je dr Dimitrijević.

Profimedia

 

Napominje da je sada najviše obolelih u uzrasnim grupama do četiri godine i od pet do 14, što znači mala deca i deca školskog uzrasta.

Korona sve pomerila

Pre pandemije korone, epidemije virusa gripa javljale su se uglavnom u januaru i februaru. April je period godine kada je virus gripa uveliko trebalo da se povlači. Međutim, prethodne dve godine influence nije ni bilo, jer su sprovođene protivepidemijske mere - nošene maske, održavana distanca. Kada više nošenje maski nije bilo obaveza, virus gripa počeo je da se širi. 

Epidemiolog dr Verica Ilić rekla je ranije za Euronews Srbija da je ove godine grip malo zakasnio i da se sve pomerilo zbog korone. 

"Virusi koji su bili suspregnuti zbog maski, izolacija, sa skidanjem maski i promenom ritma života počeli su da bujaju. Za očekivati je da će biti lepo vreme u aprilu, ljudi neće sedeti u zatvorenom prostoru već će boraviti napolju, tako da epidemija gripa neće imati nekakve veće razmere", rekla je ona za Euronews Srbija.

Profimedia

 

Trenutno su u cirkulaciji tri soja virusa gripa, ali je dominantan A(H3). Ilić podseća da težina kliničke slike zavisi od toga da li su ti sojevi virusa ranije bili u cirkulaciji. Ukoliko jesu klinička slika infekcije će biti blaža, ako nisu simptomi će biti teži.

Jedan patogen potiskuje drugi

Čim je koronavirus počeo da jenjava, na scenu je stupio grip. Epidemiolozi kažu da je to bilo očekivano, da je poznata interferencija virusa gde jedan patogen potiskuje drugi. 

I u Studentskoj poliklinici kažu da je grip skoro potisnuo koronu.

"Kliničke slike kod zaraženih su šarolike. AH3 daje teže kliničke slike, a tip B blažu", rekla je nedavno za Euronews Srbija epidemiolog dr Mila Paunić iz Studentske poliklinike.

Virus gripa je izuzetno zarazan. Period inkubacije je jedan do tri dana. Pacijent je zarazan dan, dva pre nego što krenu simptomi i pet do sedam dana nakon što počnu simptomi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija