Društvo

Istraživanje: Otvorenost institucija od velike važnosti za poverenje građana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/09/2022

-

11:26

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Parlament bi trebalo da se angažuje da što veći broj informacija o radu bude transparentan, da svi oni koji se interesuju za njegov rad, putem nekoliko klikova na računaru, mogu da što pre i dobiju što više inforamcija o njegovom radu, rekla je za Euronews Srbija Ana Toskić – Cvetinović, izvršna direktorka organizacije Partneri Srbija povodom Međunarodnog dana prava javnosti da zna.

Ovim povodom Koalicija za slobodu pristupa informacijama na konferenciji "Informacija je moć - jačanje uloge Parlamenta u unapređenju transparentnosti organa javne vlasti" navela je da su organi vlasti u Srbiji sve netransparentniji u svom radu i da to, kako navodi Toskić – Cvetinović izazviva dodatno nepoverenje kod građana.

"Srbija je jedna od zemalja koja je među prvima dobila Zakon o slobodnom pristupu inforacija od javnog značaja, koji je inače dugo i važio za jedan od najboljih zakona u svetu. Međutim, atmosfera u pogledu nivoa transparentnosti rada naših organa vlasti nije baš najsjanija. Koalicija za slobodu pristupa informacijama je konstatovala da su naši organi vlasti sve zatvoreniji i sve manje pristupačni građanima. To znači da pre svega građani neće dobiti informaciju o tome kako rade oni koji bi trebalo da rade u našem interesu, ali i dalje od toga", navodi ona. 

Međutim, kako naglašava, dostupnost inforamcija je jako važan građanima u procesu donošenja odluka.

"Ukoliko kao građani nemamo dovoljno informacija o tome kakve odluke se donose, na koji način se donose i šta je prethodilo donošenju odluka koje se odnose na naše živote, nećemo moći da imamo stav i da budemo uključeni u donošenju određenih odluka", kaže ona.

Kako objšnajva, upravo jedan od primera je najavljeni popis stanovništva koji treba da počne 1. oktobra i koji je već sada izvazvao nelagodu kod određenog broja ljudi.

"Na primer, uskoro je početak popisa stanovništva. Već su se pojavile neke teorije zavere o tome kako će on da izgleda i šta će se sve od građana u pogledu informacija tražiti. Jedan od razloga zbog čega ovakve teroije zavere nastaju je taj nije dovoljno jasno iskomunicirano i na adekvatan način objašnjeno zašto se vrši popis i koja je njegova svrha. To se sve dešava na različitim koracima. Što su te odluke bitnije za živote građana, to je njihov interes da budu uključeni u njihovo donošenje veći a to podrazumeva da imaju adekavatn nivo informacija o tome šta se odlučuje i na koji način. Zbog toga je transparetnost bitna. Pored toga što je važan mehanizam za sprečavanje korupcije, ona je i ključna za uspostavljanje poverenja između građana i institucija. Mi smo svedoci posebno od početka pandemije koronavirsa da je to poverenje naglo opalo i da ono sada izaziva velike probleme i na nekim mestima i u pogledu nekih odluka koje se ranije nisu preispitivale", objašnjava ona.

Koliko je rekla, što se transparentnosti rada parlamenta tiče, još uvek ne može da se kometariše rad novog, ali dodaje da prethodni nije dobio dobre ocene kada je u pitanju njihovo istraživanje.

"Prethodni parlament je jako loše ocenjen. Bio je nepristupačan, zatvoren, netransparentan i nije bilo dovoljno informacija o njegovom radu, ono što je bilo bilo je nerazumljiov. Novi saziv je i nova šansa da se o njemu raspravlja", kaže ona.

Navodi da je rad parlamenta jako važan, jer pored svega, on ima i kontrolnu ulogu drugih organa vlasti.

"On razmatra izveštaje poverenika, donosi zaključke koje treba da obaveže vladu šta i kako da se radi. Mi do sada nismo imali tu vrstu interakcije. Trebalo bi da bude proaktivniji", rekla je.

 

Komentari (0)

Srbija