Društvo

Saveti za zaštitu od udara groma: Gde je bezbedno, a gde nikako ne treba boraviti tokom vremenskih nepogoda

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

01/10/2022

-

15:27

Saveti za zaštitu od udara groma: Gde je bezbedno, a gde nikako ne treba boraviti tokom vremenskih nepogoda
Saveti za zaštitu od udara groma: Gde je bezbedno, a gde nikako ne treba boraviti tokom vremenskih nepogoda - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap, Rade Prelić, Sava Radovanović, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Udar groma na kratko je nedavno paralisao aviosaobraćaj na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, dok je pecaroš u Kladovu zadobio opekotine prvog i drugog stepena. Vremenske nepogode česta su pojava ovih dana, a meteorolozi kažu da postoji nekoliko pravila kojih se treba pridržavati tokom grmljavine - nikako ne treba boraviti ispod drveta, na otvorenom polju ili pored reke, već zaštitu potražiti u zatvorenom objektu ili automobilu.

Interesantno je da kada čujete grmljavinu, opasnost već uveliko vreba jer grom može udariti i kada je oluja udaljena i do 16 kilometara od nas. To znači da ne moramo da imamo intenzivan pljusak u našem okruženju da bi imali jak udar groma.

Meteorolog Slobodan Sovilj iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije za Euronews Srbija kaže da zbog čestih vremenskih nepogoda ovih dana treba stalno pratiti upozorenja RHMZ koja se izdaju svakodnevno za određena područja u Srbiji.

"Ukoliko se nalazimo u blizini grmljavinskog oblaka najbolje je da potražimo zaklon, da budemo u nekakvom zatvorenom objektu - kuća ili stan. Ukoliko ne postoji takva mogućnost, na otvorenom smo, tada je bolje da nađemo zaklon u automobilu. Na taj način smo delimično izolovani od samog udara groma", kaže Sovilj.

Posebno treba izbegavati prostore koji su uzdignuti - brdašca, nikako ne stajati ispod drveta, izbegavati otvorene površine vode - jezera, reke, jer su to dobri provodnici i mogu da privuku udar.

Grmljavina se ne može sprečiti

"Grafitni štapovi za pecanje su odlični provodnici. Takođe, veliki rizik predstavlja i vožnja čamcem na reci, jezeru jer je voda dobar provodnik i mogu da privuku sam udar. Ukoliko ste u zatvorenom nikako ne treba stajati pored vrata i prozora jer ukoliko dođe do udara u spoljni deo objekta, polomljeno staklo može da vas povredi. Takođe, ne treba razgovarati fiksnim telefonom jer je i to dobar provodnik. Mobilni telefon ne predstavlja opasnost, jer nema u njemu puno metala, osim ukoliko nije priključen na punjač", pojašnjava Sovilj.

Tanjug/Dragan Kujundžić, Tanja Valič, Jaroslav Pap, AP/PMichael Probst

 

Većina zna, ali nije na odmet da se ponovi, da kod grmljavine ne treba koristiti metalne predmete, ne treba dodirivati metalne žice koje su nagorele ili na bilo koji način oštećene. 

Grmljavina se ne može sprečiti, ali meteorolozi mogu praćenjem atmosferskih parametara da dođu do zaključka da li mogu nastati grmljavinski oblaci ili ne mogu. 

"Leti kada postoji energija nestabilnbosti u atmosferi tada se razvijaju dublji, snažniji, eklsplozivniji oblaci iz kojih pljušti kiša, grmi. Što su intenzivniji to je više električnih pražnjenja", napominje Sovilj.

Udar groma kao strujni udar

Udar groma za mnoge je koban, a lekari kažu da se to može poistovetiti sa strujnim udarom. Naime, i u jednoj i u drugoj situaciji dolazi do poremećaja srčanog ritma i akutnog srčanog zastoja.

Dr Radmila Šehić za Euronews Srbija pojašnjava da jedina pomoć kod udara groma može biti reanimacija, što je u najvećem broju slučajeva neizvodljivo jer se nesreće dešavaju u prirodi.

"Treba sprovesti masažu srca, do 30 ritmičnih pritisaka na grudnu kost, a zatim veštačko disanje. Pre masaže srca obično se pesnicom napravi jak udar u sredogruđu da bi se mehanički nadražilo srce na ponovnu funkciju. Pitanje je samo ko se nalazi u okruženju i da li može da sprovede reanimaciju", pojasnila je ona.

E-Stock/Dušan Milenković

 

Svaki put kada se očekuje grmljavinski procesi, čak i kada nema olujnih nepogoda, RHMZ mora da izda žuto upozorenje ili žuti metealarm na lokalnu pojavu grmljavina. Ukoliko se očekuju grmljavinske nepogode sa većom količinom padavina onda se pojačava meteoalarm i izdaje se narandžasti ili crveni meteoalarm.

"Ono što nikada ne može precizno da se predvidi to je mesto samog udara groma, ali što je intenzivniji oblak to ima i više pražnjenja. Zbog toga izdajemo upozorenja po regionima u Srbiji. Upozorenja u okviru meteoalarm servisa se izdaju do 72 sata unapred", pojasnio je Sovilj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija