Društvo

"Sve ukazuje da nas ove sezone čeka jači udar gripa": Broj obolelih raste, vakcinacija počela

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

29/09/2022

-

19:56

"Sve ukazuje da nas ove sezone čeka jači udar gripa": Broj obolelih raste, vakcinacija počela
Tanjug/AP/Eugene Hoshiko - Copyright Tanjug/AP/Eugene Hoshiko

veličina teksta

Aa Aa

Završava se distribucija vakcina protiv sezonskog gripa domovima zdravlja i na većini punktova danas je već počela imunizacija. Srbija je ove godine nabavila 373.360 dоzа čеtvоrоvаlеntnе vаkcinе prоtiv gripа francuskog prоizvоđаčа Sаnоfi Pаstеrа, ali i 22.640 dоzа trovalentne vаkcinе Institutа Torlak.

Broj pacijenata sa respiratornim infekcijama povećava se iz nedelje u nedelju. Na teritoriji Beograda prošle nedelje registrovano je 11.536 obolelih što je povećanje oko pet odsto u odnosu na nedelju koja joj je prethodilo, kada je bilo 11.002 pacijenata. Među obolelima najviše je dece školskog uzrasta. 

U Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu za Euronews Srbija kažu da je za prestonicu određeno oko 85.500 doza grip vakciona - 77.500 četvorovalentnih cepiva francuskog proizvođača Sanofi Pastera i 8.800 trovalentnih Torlakovih vakcina.

"Danas se završava distribucija domovima zdravlja i počinje vakcinacija", kažu u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Ove godine grip vakcina stigla je nešto ranije nego prethodnih godina, te je i vakcinacija startovala ranije nego što je bila praksa prethodnih godina.

Na punktove Doma zdravlja Vračar cepivo je stiglo juče, tako da su već jutros počeli sa vakcinacijom.

"Počela je vakcinacija, jutros smo dali prve doze. Ljudi zovu, raspituju se tako da narednih dana očekujemo veći odziv", kaže za Euronews Srbija direktor te zdravstvene ustanove dr Miroslav Dmitrović.

Jači udar gripa

Sve ukazuje da nas ove sezone čeka jači udar gripa. To potvrđuju podaci koji stižu iz zemalja koje su na južnoj hemisferi, gde je veći broj obolelih od gripa оvе sеzоnе. U Аustrаliјi је sеzоnа gripа pоčеlа rаniје nеgо оbičnо, а u tоku prvоg mеsеcа zаbеlеžеnа је skоrо pоlоvinа ukupnоg brоја slučајеvа iz prеthоdnе sеzоnе. Zаpаžеnо је vеćе оbоlеvаnjе u dеčiјеm uzrаstu, а znаčајаn prоcеnаt оbоlеlih је mоrао biti lеčеn u bоlničkim uslоvimа.

Tanjug/AP/Carlos Noriega

 

"Osim toga višе zеmаljа nа sеvеrnој hеmisfеri rеgistrоvаlо је аktivnоst virusа vаn uоbičајеnе sеzоne. Ako se tome doda i vеća оsеtljivоst pоpulаciје zbоg izоstаnkа izlаgаnjа virusu gripа tоkоm pаndеmiје COVID-19, оčеkivаnо dоminаntnо prisustvо tipа А H3N2 virusа gripа u cirkulаciјi, mоgli bismо sе suоčiti sа mаsоvniјim оbоlеvаnjеm u sеzоni gripа prеd nаmа, pоsеbnо аkо оbuhvаt imunizаciјоm priоritеtnih ciljnih grupа budе nizаk", poručuju iz Batuta.

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je dve, tri nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje imuniteta varira između šest i 12 meseci. Iz Batuta navode da vakcine imaju različitu efikasnost prema uzrasnim kategorijama, ali da se kod vakcinisanih u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika i smanjuje mogućnost komplikacija.

Grip je ozbiljna bolest

Virusolozi podsećaju da prethodnih nekoliko godina nije bilo jačeg gripa, da su se građani zbog korone pridržavali protivepidemijskih mera - maska, distanca, dezinfekcija, što ih je štitilo i od ostalih virusa.

"Treba napomenuti da smo svi imunološki oslabili u prethodnom periodu. Grip je ozbiljna bolest, ali mu se ne pridaje velika važnost jer nije masovan, a i svake godine se najugroženije stanovništvo vakciniše", kaže virusolog Ana Gligić.

Tanjug/Dušan Aničić

 

Dodaje da treba da se vakcinišu svi kojima se vakcina preporučuje, jer iako nije bilo jače epidemije gripa godinama svake godine se beleže teške komplikacije, ali i smrtni ishodi. 

Pogramom obavezne imunizacije definisane su kategorije koje mogu da dobiju ovu vakcinu o trošku države, a to su trudnice, stariji od 65 godina, deca starija od 6 meseci ukoliko imaju teška hronična oboljenja, članovi porodice osoba koje zbog svoje bolesti ne smeju da dobiju vakcinu, a jako su ugroženi ukoliko se razbole, zdravstveni radnici kao i svi smešteni i zaposleni u gerontološkim centrima i ustanovama socijalno- zdravstvene zaštite.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija