Društvo

Mali maturanti ne mogu da provere rezultate završnog ispita: Pao portal, Ružić: Produžićemo rok za prigovore

Komentari

Autor: S.T.

27/06/2021

-

11:43

Mali maturanti ne mogu da provere rezultate završnog ispita: Pao portal, Ružić: Produžićemo rok za prigovore
Mala matura, polaganje kombinovanog testa - Copyright Euronews/Slavica Tuvić

veličina teksta

Aa Aa

Portal "mojasrednjaškola" od jutros ne radi, te više od 68.000 malih maturanata ne mogu da vide preliminarne rezultate završnog ispita.

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja rečeno je za Euronews Srbija da je sajt "mojasrednjaskola" pao, jer je došlo do preopterećenja na jednom od servera.

Server održava firma EON(Evolution online) , koja trenutno radi na otklanjanju problema. 

"Zbog tehničkih problema na portalu www.mojasrednjaskola.gov.rs, prvi potpredsednik vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić  izdao je hitno naređenje svim direktorima škola da se vreme za eventualne prigovore  produži danas do 18 sati", kažu u Ministarstvu prosvete.

Navode da će na taj način roditelji imati vremena da, ukoliko su nezadovoljni, prigovore na rezultate završnog ispita, ostave u školama.

Kako kažu ministarstvo je u stalnom kontaktu sa Kancelarijom za informacione tehnologije i eUpravu i nadležnom fitmom EON (Evolution online) za održavanje servera, gde je i nastao danas problem, kako bi se isti što pre otklonio.

"Uz izražavnje žaljenja zbog neprijatnosti koja je nastala u vreme koje je važno za, pre svega, decu, pa i roditelje, da se saznaju rezultati, ministar je naložio direktorima škola da omoguće uvid u test i rezultate u samim školama dok se problem sa portalom ne reši", kažu u Ministarstvu

Kada se uđe na portal "mojasrednjaskola" stoji izvinjenje učenicima i njihovim roditeljima.

"Izvinjavamo se na neprijatnosti. Usled velikog interesovanja došlo je do preopterećenja infrastrukture. Trenutno radimo na povećanu serverskih resursa kako bi odgovorili na povećani broj zahteva", navedeno je na sajtu.

Printscreen

 

Mali maturantu u sredu, četvrtak i petak - 23, 24 i 25. juna polagali su test iz srpskog, matematike i kombinovani test.

Već od juče elektronski su mogli da popinjavaju i predaju liste želja za upis u željenu srednju školu.

Đaci na maloj maturi maksimalno mogu da osvoje 40 bodova, dok iz osnovne škole maksimalno nose 60 poena. Na završni ispit moraju da izađu svi osmaci, jer je to kruna osnovnog obrazovanja. Malu maturu niko ne može da padne, ali su osvojeni bodovi važni zbog upisa u srednju školu.

Gimnazije i četvorogodišnje škole moga da upišu samo oni učenici koji imaju više od 50 bodova, dok svi ispod 50 bodova moraju u trogodišnje srednje škole.

Komentari (0)

Srbija