Društvo

Niš među vodećim gradovima u vakcinaciji, krenula i imunizacija dece: Fajzer primio dečak od 14 i još dvoje od 15 godina

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

28/06/2021

-

07:12

Niš među vodećim gradovima u vakcinaciji, krenula i imunizacija dece: Fajzer primio dečak od 14 i još dvoje od 15 godina
Niš među vodećim gradovima u vakcinaciji, krenula i imunizacija dece: Fajzer primio dečak od 14 i još dvoje od 15 godina - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Niš je među vodećim gradovima u Srbiji po broju vakcinisanih osoba protiv virusa korona. Do sada je u gradu na Nišavi bar jednom dozom vakcinisano 61,3 odsto odraslih ljudi, dok je sa obe doze imunizovano 53,31 odsto stanovnika. Počeli su i sa vakcinacijom dece. Fajzer vakcinu primio je jedan četrnaestogodišnjak i dva petnaestogodišnjaka.

Direktor Doma zdravlja Niš prof. Milorad Jerkan kaže za Euronews Srbija kaže da vakcinacija u tom gradu i dalje ide dobro. Da nije kao ranije kada su imali 1.500 do 2.000 vakcinisanih na dnevnom nivou, ali da i dalje vakcinišu svaki dan od 500 do 1.000 ljudi.

Počeli su, kako je rekao, i sa vakcinacijom dece. Do sada je vakcinisan jedan dečak od 14 godina i dva tinejdžera od 15 godina Fajzer vakcinom. 

"Počeli smo vakcinaciju dece, ali veoma malo je do sada vakcinisano. Deca su u ovom periodu na letnjem raspustu. Očekujemo da će intenzivnija vakcinacija dece od 12 do 15 godina krenuti početkom septembra, sa početkom nove školske godine", rekao je Jerkan.

Jerkan: Ekipe za vakcinaciju stalno na terenu

Napominje da će i taj deo Dom zdravlja u Nišu dobro odraditi, jer već imaju uigran sistem  kako su do sada radili vakcinaciju. Izabrani lekari i lekari koji su išli u kućnu posetu, objašnjavali su stanovništvu zbog čega je važno da se vakcinišu protiv virusa korona. Stalno se organizuju predavanja o značaju vakcinacije.

Tanjug/Dimitrije Nikolić

Direktor Doma zdravlja Niš prof. Milorad Jerkan

Oko 400 zdravstvenih radnika u Domu zdravlja u Nišu angažovano je na vakcinaciji stanovništva i u kovid ambulantama.

Jerkan navodi da je za njih važna svaka osoba koja želi da se vakciniše, te da su ekipe stalno na terenu za one koji ne mogu da dođu na vakcinalni punk.

"Osam puta smo išli u 60 sela. Non stop smo na trerenu. I danas su nam ekipe u tri sela. Voljan sam da odem i 20 kilometara od Niša, aiko je mlada osoba u pitanju, samo da ih vakcinišemo", navodi direktor Doma zdravlja.

U Srbiji je generalno slab odziv mladih za vakcinaciju, ali i tu Niš prednjači u odnosu na druge lokalne samouprave. Dok je na nivou Srbije nešto više od 17 odsto mladih od 18 do 30 godina vakcinisano u Nišu je vakcinisano 24 odsto.

Napominje da se to odrazilo i na broj novozaraženih, da danima nemaju zaraženih među starijim ljudima.

"Pozivne osobe na virus korona u Nišu su mahom mladi ljudi između 25 i 30 godina. 
Iznad 50 godina nismo imali zadnjih 25 nijednog pozitivnog. To su sve mladi", zaključio je on.

U Nišu je najviše dato do sada kineskih Sinofarm vakcina - 136.395 doza, zatim Fajzer - 52.491 doza, ruskih Sputnjik V - 22.427 i Astra Zeneka 17.348 doza. 

Komentari (0)

Srbija