Društvo

Na Stanfordovoj listi najuticajnijih istraživača u svetu 72 iz Srbije, najbolje rangiran prof. Ivan Gutman

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

12/10/2022

-

17:06

Na Stanfordovoj listi najuticajnijih istraživača u svetu 72 iz Srbije, najbolje rangiran prof. Ivan Gutman
Univerzitet u Beogradu - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Objavljena je najnovija Stanfordova lista najuticajnijih naučnika u svetu, a na njoj su se ove godine našla i 72 istraživača iz Srbije, najviše sa Univerziteta u Beogradu. Od oko osam miliona istraživača, koliko se procenjuje da ih ima u svetu, na Stanfordovoj listi se našlo nešto manje od 200.000 (oko dva odsto) koji su najuticajniji u svojim oblastima istraživanja.

Ovo je četvrta godina zaredom da grupa istraživača sa tog prestižnog američkog univerziteta rangira naučnike na dve odvojene liste - jedna je pozicioniranje na osnovu ostvarenih rezultata u karijeri od 1960. do 2021. godine, a druga je rangiranje na osnovu broja citata u 2021. godini.

Na obe liste najbolje pozicioniran istraživač iz Srbije je prof. Ivan Gutman sa Univerziteta u Kragujevcu. Na rang listi gde su pozicionirani istraživači na osnovu ostvarenih rezultata u karijeri Gutman je na 3.185 mestu, iza njega je prof. Branislav Jeremić na 47.166 mestu, zatim prof. Dušan Teodorović koji je zauzeo 71.860 mesto, prof. Ljubomir Ćirić 72.851, prof. Miomir Vukobratović 75.535.

Superiornost prof. Gutmana se vidi i na drugoj listi gde se meri citiranost u prethodnoj godini. Prema broju citata u 2021. godini Gutman je 1.346 mestu, dok je sledeći pozicioniran srpski istraživač prof. Mihailo Jakovljević na 5.897 mestu, zatim prof. Miroslav Dramićanin na 14.190 mestu, sledi prof. Petar Seferović 15.133. 

Najveći pomak što se tiče citiranosti srpskih istraživača ostvario je Mihailo Jakovljević koji je ove godine pozicioniran na 5.897 mestu, dok je prošle godine zauzeo 12.280 mesto.

Na rang-listi je najviše istraživača sa Beogradskog univerziteta, ali su zastupljeni i sa svih ostalih univerziteta u Srbiji. Inače, najbolje plasirani istraživači prof. Gutman, Jeremić i Jakovljević su sa Univerziteta u Kragujevcu.

Stanfordova lista meri doprinos pojedinca

Prof. Vladimir Popović, dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu kaže za Euronews Srbija da je Stanfordova lista najprestižnija lista koja meri doprinos pojedinca u nauci.

Euronews Srbija/Printscreen

 

"Ona je važna jer na bolji, pravedniji način meri doprinos pojedinca u nauci. Univerzitet Stanford je napravio takvu metriku da kod radova koji imaju više autora ne vrednuju svakog istraživača na jednak način. Različito vrednuju mentora grupe, prvog autora rada, poslednjeg autora.... Što je vrlo važno. Poseban je akcenat na citiranosti. Realno, za pojedinca to je najprestižnija lista", naveo je Popović koji jedan period bio i državni sekretar Ministarstva prosvete zadužen za nauku.

Pojašnjava da postoji više globalnih, uticajnih lista. Među njima je posebno važna i Šangajska lista, međutim ona ne meri doprinos pojedinca direktno, već globalnim rangiranjem univerziteta i rangiranjem po naučnim oblastima.

"Jedna od ocena na Šangajskoj listi za univerzitet su i najcitiraniji istraživači, ali to je druga vrsta statistike, nije u prvom planu. Stanfordova lista je vrlo važna jer se vrednuje doprinos pojedinca u nauci. To ljudima daje elan i energiju za budući rad, prepoznaje se na neki način njihov značaj u nauci svoje zemlje", naveo je on.

Ko je Ivan Gutman

Inače prof. Gutman je je decenijama najbolje rangiran istraživač iz Srbije na globalnim listama. Ima dva doktorata iz matematike i hemije, i ceo radni vek posvetio je matematičkoj hemiji. Redovan je član Srpske akademije nauka i umetnost (SANU). Urednik je naučnog časopisa "Meč" (MATCH) iz matematičke hemije koji izdaju PMF i Univerzitet u Kragujevcu koji ima najveći impakt faktor od svih časopisa koji se izdaju u Srbiji.

Prinstscreen YouTube/Sombor je otvoren

Prof. Ivan Gutman

U penziji je od 2012. godine, ali je nastavio i dalje da radi kao profesor emeritus na PMF-u u Kragujevcu i sve do ove godine radio je kao predavač na master i doktorskim studijama. Ugovor mu je istekao 1. oktobra, a novim ugovorom fakultet mu je ponudio za 70 odsto manju naknadu od one koju je primao poslednjih 10 godina. Gutman takav ugovor nije želeo da potpiše.

Zahvaljujući njegovim ličnim kontaktima puno predavača iz celog sveta dolazili su da održe predavanja studentima u Srbiji.

Akademik i profesor Saobraćajnog fakulteta u penziji Dušan Teodorović, koji je visoko rangiran na Stanfordovoj listi, ove godine nije izabran za profesora emeritusa na Univerzitetu u Beogradu. Na sednici Senata UB održanoj u junu ove godine, nije dobio dovoljan broj glasova svojih kolega da bi bio izabran. 

Komentari (1)

Dr

13.10.2022 07:42

Prof Gutmanu 70% manja primanja, Prof Duletu Teodorovicu NE titula emeritus…..pa sram nas bilo kao drzavu- bratija i partija -kupljeme diplome…uzas….

Srbija