Društvo

Propusti plaćeni nevinim životom: Tragedija u Vršcu ogolila sve slabosti sistema koji je trebalo da štiti žrtve nasilja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/10/2022

-

20:58

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Slučaj iz Vršca, kada je otac ubio dvogodišnju ćerku a zatim izvršio samoubistvo, kao nijedan do sada pokazao je sve slabe karike sistema i lošu koordinaciju između institucija. Osnovni sud u Vršcu nedelju dana pre nezapamćenog zločina, doneo je presudu uslovne kazne za nasilje u porodice i obaveznu meru psihijatrijskog lečenja Marku. B. Presudu je dobio nasilnik, ali ne i Centar za socijalni rad. 

Prof. Nevenka Žegarac sa Fakulteta političkih nauka za Euronews Srbija kaže da poznato da postoje situacije u kojima nasilje može da eskalira, da su to momenti kada žrtva napusti nasilnika ili kada stigne presuda.

"To može biti okidač za osvetu. Zato je važno da institucije sinhronizovano deluju i ne sme se dogoditi da nasilnik dobije presudu, a da je ne dobije Centar za socijalni rad", upozorila je Žegarac za Euronews centar.

A nadzor koji je sproveo Pokrajinski sekretarijat za socijalnu zaštitu pokazao je baš to, da je bilo propusta u radu institucija, manjkavosti u njihovoj komunikaciji, da je Centar za socijalni rad propustio da proceni rizik po bezbednost deteta u prijavljenom slučaju porodičnog nasilja, kao i da o prvostepenoj presudi nije obavešten Centar za socijalni rad u Vršcu. Zbog toga je Pokrajinski sekretarijar podneo krivične prijave protiv tri osobe iz Centra za socijalni rad u Vršcu, i inicirao smenu direktorke Centra. 

Sve je počelo 30. aprila kada je majka prijavila nasilje policiji a oni su istog dana obavestili Cenatar za socijlani rad u Vršcu. Posle te prijave, saznalo se da majka nasilje trpi više godina, tačnije od početka zajedničog života 2017. godine. Tada je i izrečena hitna mera udaljavanja nasilnika iz stana i zabrana prilaska od 48 sati. Osnovno javno tužilaštvo Vršac produžio mere istog dana na 30 dana.

U Osnovnom sudu u Vršcu vođen je krivični postupak protiv Marka B. i 27. septembra je  izrečena presuda uslovne kazne zbog krivičnog dela nasilja u porodici u odnosu na suprugu. U presudi je izrečena i mera obaveznog psihijatrijskog lečenja sa slobode.  Nedelju dana kasnije, 4. oktobra, kada je prvi put ostao nasamo sa ćerkom (2), ugušio je dete u kofi vode, a zatim se obesio.

"Ubistvo pokazalo slabe karike u sistemu"

Prof. Nevenka Žegarac kaže da je ubistvo deteta u Vršcu pokazalo sve slabe karike sistema, da su to nedostatak u komunikaciji institucija i da se ne radi procena rizika za decu u porodicama gde ima nasilja. 

Dodaje da je poznato da postoje situacije u kojima nasilje može da eskalira, to su momenti kada žrtva napusti nasilnika, ali i kada se donose presude. 

Facebook.com

 

"To treba da uzmemo u obzir, brzo da reagujemo, da imamo spremne preventivne mere. Važno je delovati ne samo za zaustavljanje nasilja, već i u situacijama kada se izriče presuda. To je podstičuća situacija za onog ko je nasilan da se osveti iz očaja", rekla je ona za Euronews centar.

Napominje da je izuzetno važno da se uključe sve institucije - Centar za socijalni rad, tužilaštvo, policija, sud. Ne sme da se desi, dodaje, da nasilnik dobije presudu pre Centra za socijalni rad i da to mora da bude sinhronizovano. 

Ključno pitanje koje se ovih dana postavlja u javnosti kako je osoba pritiv koje je vođen krivični postupak, koja je dobila uslovnu presudu i meru obaveznog psihijatrijskog lečenja mogla nasamo da viđa dete?

Žegarac navodi da je puno osoba koje imaju različite presude i mogu da viđaju decu ukoliko je to za decu bezbedno.

"Ima situacija kada to nije bezbedno za decu, a ima situacija kada se procenuje da je interes deteta da viđa svog roditelja. Važno je da se to proceni", pojašnjava Žegarac.

Upitana da li je nasilje prema majci dovoljan razlog da se preispita bezbednost i ostalih ukućana Žegarac kaže da je to "nužan, ne samo dovoljan razlog".

"Centri gase požare"

"Naši propisi to prepoznaju, jako stidljivo i nedovoljno jasno. Prepoznato je da je dete žrtva nasilja u porodici ako gleda nasilje. Nekada smo pričali da je to svedočenje nasilja u porodici. Međutim, današnja saznanja govore da to nije svedočenje, da je dete žrtva nasilja samim tim što je prisutno tokom nasilju. Ako dete dođe iz škole i vidi razbijene stvari u kući, roditelje modre to nasilje njega pogađa. Da ne pričamo o raznim drugim situacijama", navodi ona.

Pojašnjava da je najvažnije proceniti bezbednost deteta i da ona može biti ugrođena od oba roditelja.

"Nenasilni roditelj (žrtva) možda ne može da osigura bezbednost detetu, jer trenutno za to nije u stanju, ili zbog toga što ne vidi interes deteta, zbog svoje situacije. Nužno je da sagledamo kako je detetu i šta možemo da uradimo da njemu bude dobro, njegov interes mora da bude na prvom mestu. Mislim da se to nije desilo u ovom slučaju. Ako roditelj nije bio nasilan ne znači da je dete bilo dobro (bezbedno)", istakla je ona.

Navodi i da je nemoguće predvideti ono što se desilo u Vršcu. Jedino što se zna je da postoje okidači koje treba dobro ispratiti i tu treba reagovati. 

"Ako nemate komunikaciju između institucija onda niko ne može da uradi svoj deo posla. Mora se više raditi na jačanju kapaciteta i na jačanju saradnje. Slaba karika su centri za socijalni rad. Oni su dobro obučeni, solidno organizovani, ali imaju male kapacitete za brojne probleme. Bave se različitim stvarima, a često radi mali broj ljudi. Oni rade razvode, nasilje, odlazak u dom, decu sa invaliditetom, siromaštvo. I to radi troje ljudi koji su različitih struka", navodi ona.

Centri za socijalni rad, navodi, bave se "gašenjem požara", a ono što ne gori stavljaju po strani, a to može da eskalira. Napominje i da je u ovakvim situacijama važna komunikacija sa javnošću, da su se zbog nedostatka te komunikacije pojavile razne kontradiktorne informacije u javnosti o celom slučaju.

RTS

Protest ispred Centra za socijalni rad u Vršcu

O slučaju iz Vršca dva ministarstva - Ministarstvo za rad i Ministarstvo za brigu o porodici rekli su da to nije njihova nadležnost.

"Ministarstva su se ogradila i kažu da su nenadležni, ali ne mislim da je tako. Nisu nadležni za nadzor, ali su nadležni za probleme u društvu. Volela bih da nas zaljučci iz nadzora u ovom slučaju nauče nekim stvarima. A nadzor je utvrdio nekoliko stvari: da nije procenjivana bezbednost deteta i da nisu sarađivale institucije", navela je ona.

Kaže da je zabrinjavaju glasovi iz javnosti da nasilnicima treba zabraniti da viđaju dete. Napominje da je važno voditi računa o bezbednosti dece, ali i da deca imaju i oca i majku.

Smatra i da se mora mnogo više raditi da deca buidu bezbedna, slučaj iz Vršca je ekstreman ali je bilo suituacija da se deca uguše u dimu zimi jer roditelji nemaju dovoljno novca za ogrev .

"Inicirana smena direktorke"

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova podneo je Osnovnom javnom tužilaštvu krivične prijave protiv tri osobe iz Centra za socijalni rad u Vršcu, nakon teške tragedije u tom gradu u kojoj je otac ubio svoju dvogodišnju ćerku, a zatim izvršio samoubistvo.

Krivične prijave podnete su protiv voditelja slučaja, supervizora i protiv pravnika, potvrđeno je za Euronews Srbija u Sekretarijatu.

Pokrajinski sekretarijat uputio je Skupštini grada Vršca i zvaničnu inicijativu za smenu direktorke Centra za socijalni rad zbog nepravilnosti koje su utvrđene tokom nadzora. U vanrednom nadzoru Centra za socijalni rad utvrđeni su propusti u radu u slučaju nasilja u porodici sa tragičnim ishodom.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da je ubistvo u Vršcu jedan je od najpotresnijih slučajeva u istoriji porodičnog nasilja i istakla da ta tragedija na najsuroviji način ukazuje na razmere problema sa kojim se suočavaju građani Srbije.

Tanjug/Dragan Kujundžić

Brankica Janković

Ona je naglasila da smo došli do tačke gde "crveni alarm" upozorava da je krajnje vreme da svi nadležni u sistemu hitno reaguju, navedeno je u saopštenju Poverenice.

Janković je poručila da je neophodno da se slučaj detaljno analizira i pokrene pitanje konkretne odgovornosti, imajući u vidu da je majka devojčice pokrenula zakonske mehanizme za zaštitu, kako se navodi u medijima, ali da je suprug nasilinik ubio dete.

"Ovo nije prvi slučaj sa fatalnim ishodom, zbog čega se svi moramo zapitati šta ne funkcioniše i šta kao društvo moramo da uradimo da bi se stanje popravilo, a žene ohrabrile da nasilje i nasilnika prijave i budu sigurne da će biti zaštićene", kazala je Janković.

 

Komentari (0)

Srbija