Društvo

Padaju mere: Krizni štab doneo odluku o svadbama i koncertima, evo kad kreću proslave i pod kojim uslovom

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

14/05/2021

-

16:51

Padaju mere: Krizni štab doneo odluku o svadbama i koncertima, evo kad kreću proslave i pod kojim uslovom
Padaju mere: Krizni štab doneo odluku o svadbama i koncertima, evo kad kreću proslave i pod kojim uslovom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Krizni štab predložio je danas dalje ublažavanje mera koje se odnose na frizerke salone i organizovanje stručnih skupova, dok će mature, svadbe, krštenja moći da se organizuju posle 21. juna samo pod uslovom da broj vakcinisanih bude veći od 50 odsto i da ne raste broj novozaraženih na dnevnom nivou.

Pokrajinski sekretar Zoran Gojković rekao je da je Srbija izašla iz vanredne epidemiološke  situacije, ali da je ona i dalje nesigurna.

On je, nakon sednice Kriznog štaba, naglasio da je prošlo dve nedelje od praznika i da su tendencije dobre, da pada broj novozaraženih, a da se vakciniše sve više ljudi.

"Svaki dan između 20.000 i 23.000 građana se vakciniše. Više od 2,2 miliona je primilo bar jednu dozu, a 1,7 miliona građana obe doze vakine. To je pokazatelj da idemo dobrim putem", rekao je on.

Popuštanje mera za frizere i organizatore sportskih skupova

Zbog toga su, kako je naveo, članovi Kriznog štaba odlučili da se ide na popuštanje mera koje se odnosi na frizere i organizatore stručnih skupova.

"Frizeri na dalje mogu da rade pod manje rigroznim uslovima. Do sada su imali ograničenja na devet kvadrata, sada će to biti četiri kvadrata po osobi, što znači da mogu da prime više ljudi. Naravno i dalje se moraju poštovati sve mere -  maske, održavanje distance 1,5 do dva metra", naveo je on.

Što se tiče organizatora stručnih skupova Gojković je rekao da oni mogu da počnu sa pripremama, ali da skupovi moraju da budu ograničeni do 100 ljudi uz poštovanje mera.

"Svi najviše čekamo je da se vrati invent priča. Ukoliko se nastavi intenzitet pada broja novozaraženih, ukoliko izađemo iz nesigurne situacije, ako 50 odsto građana bude vakcinisano, bez skoka broja novozaraženih, moćićemo posle 21. juna da krenemo u organizaciju kolektivnih događaja", rekao je on.

Gojković je rekao da je tendencija da Arena izađe iz kovid sistema i da počne uskoro da se bavim onim što je njena namena. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija