Društvo

Patrijarh u manastiru Gračanica: Albance vidimo kao braću sa kojima možemo zajedno

Komentari

Autor: Tanjug

28/06/2021

-

08:51

Patrijarh u manastiru Gračanica: Albance vidimo kao braću sa kojima možemo zajedno
Patrijarh u manastiru Gračanica: Albance vidimo kao braću sa kojima možemo zajedno - Copyright FOTO TANJUG/ KANCELARIJA ZA KOSOVO I METOHIJU/ VLADIMIR ZARKOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh srpski Porfirije poručio je danas, na Vidovdan, iz manastira Gračanica da svaki put kada dolazimo na Kosovo i Metohiju dubinski znamo da smo se vratili u svoj dom i naveo da "Albance vidimo kao svoju braću sa kojima se možemo razumeti i živeti zajedno".

On je, tokom liturgije u manastiru Gračanici služene povodom Vidovdana, rekao da svaki dolazak na Kosovo i Metohiju predstavlja vraćanje u svoj dom.

"Svaki put kada dođemo na ovu zemlju dubinski znamo da smo se vratili u svoju očevinu. O tome svedoči ova sveta Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, toliko svetinja svedoči o tome da je ovo dom", rekao je patrijarh.

Patrijarh Porfirije je istakao da i Albance vidimo kao svoju braću i da je siguran da se možemo ne samo razumeti, nego i živeti zajedno, rasti i graditi.


"Samo da nas ne uče miru i zajednici oni koji seju razdor među ljudima, a imaju samo neke nama strane daleke ovozemaljske interese", rekao je patrijarh.

Naveo je da Gračanica i druge svetinje na KIM jesu svetska kulturna baština, ali da su pre toga baština pravoslavnih Srba i istakao da to nikome ne treba da smeta.

"Naša imena i prezimena jesu Gračanica i Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, Kosovo i Metohija. Naše ime i prezime jeste naša pravoslavna crkva", istakao je patrijarh Porfirije.

On je upitao treba li ikome govoriti čija je baština pred kojom stoji danas.

Čuvati Gračanicu i svetinje na KiM

"Gračanica su nače oči, uši, srce. To je ono za šta se knez Lazar na Vidovdan opredelio. Izabrao je veru u Hrista, a ne večeru, što ne znači da večera nema svoju, da nam nije potrebna i da ne treba da se brinemo o njoj već da jedni drugima otvaramo trpeze ljubavi za zajedničke večere. Večera bez vere, to je sve ono što jesmo i što imamo mi i čitav svet, bez vere u Hrista postaje samo ljuštura, utvara besmislena i prazna. Opredelio se knez Lazar za Gračanicu, opredelio se da ima oči, uši, srce", rekao je Porfirije.

FOTO TANJUG/ KANCELARIJA ZA KOSOVO I METOHIJU/ VLADIMIR ZARKOVIC

Patrijarh Porfirije u Gračanici

On je postavio pitanje onima koji kažu "odrecite se Gračanice i svetinja na Kosovu i Metohiji, odrecite se Kosova i Metohije", da li bi pristali da njima "iskopaju oko, iseku uši, iščupaju srce?" i rekao da ne bi pristali, ističući da je to bitka za suštinsku slobodu.

Patrijarh srpski Porfirije služio je danas svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanici na Kosovu i Metohiji. On će zatim na Gazimestanu služiti parastos srpskim junacima stradalim u Kosovskoj bici na Vidovdan 1389. godine, a zatim će posetiti Kruševac.

Patrijarh je sinoć stigao u Gračanicu na KiM  i poručio da su Kosovo i Metohija prostor slobode i da "paradoks naše vere jeste upravo u tajni krsta koji je neraskidivo skopčan sa tajnom vaskrsenja, a to je zapravo tajna carstva nebeskog".

Patrijarha je dočekao veliki broj vernika i vladika raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom, preneo je RTS.


"Vaš prvi dolazak ovde posle vašeg izbora za patrijarha srpskog svima nama, sveštenstvu, monaštvu, vernom narodu, i ovoj dečici je veliko okrepljenje i ohrabrenje da istrajemo na svom krsnom putu, Hristovom putu i da ostanemo na ovim svetim prostorima", rekao je vladika Teodosije.

Sloboda se najbolje razume na KiM

Patrijarh je kazao da je došao u Gračanicu na Vidovdan da se "utešimo verom vašom i našom".

"I ako igde mi pravoslavni hrišćani, a uz to i pravoslavni Srbi, imamo mogućnost da tu tajnu krsta i vaskrsenja spoznamo i da je posvedočimo na sve četiri strane sveta, to je upravo ovaj prostor, to su Kosovo i Metohija", rekao je on.

Istakao je da se sloboda najbolje može razumeti na Kosovu i Metohiji, da se tu može doživeti sloboda u Hristu.


"Zvuci paradoksalno, ali baš na ovom mestu, na Kosovu i Metohiji, ako sam ikada razumeo šta znači sloboda, to je ovaj prostor, na kojem sam doživeo tu tajnu slobode, ali tajnu slobode u Hristu, kao unutrašnjeg našeg odnosa prema Bogu i prema svetu, gde zapravo bez Hrista ništa ne vredi, a ako smo u njemu i sa njim i kada smo najmanji, itekako postajemo snažni i slobodni zapravo, od smrti, od prolaznosti, slobodni za život večni", rekao je patrijarh Porfirije.

"Stoga radujem se neizmerno što sam ovde, a siguran sam da će Bog dati da to bude često i što češće, baš da bismo se tešili verom vašom i našom, uz blagoslov božji", istakao je on.

 

Komentari (0)

Srbija