Društvo

Stefanović: Srbija suočava s teškim danima kakve nismo imali u poslednjih dvadesetak godina

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2022

-

19:20

Stefanović: Srbija suočava s teškim danima kakve nismo imali u poslednjih dvadesetak godina
Stefanović: Srbija suočava s teškim danima kakve nismo imali u poslednjih dvadesetak godina - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović prisustvovao je obeležavanju Dana Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik” gde je poručio da mudrost, hrabrost, strategija i istrajnost koje su odlikovale Radomira Putnika moraju biti uzor našim oficirima, te da naša borba za opstanak, očuvanje i budućnost Srbije mora biti vaš kao njegova - nepokolebljiva.

On je podsetio da je reč o jednoj od najvažnijih strateških škola od čijeg rada zavisi budućnost naše vojske.

"Svedoci smo da se na svetskom, globalnom nivou dešavaju tektonske promene. Izazovi, rizici i pretnje, koji se kreću od klasičnih vojnih sukoba u kojima se primenjuju i hibridni i tradicionalni načini ratovanja, u kojima je sve vidljiviji značaj savremene tehnike i tehnologije, do teško upravljivih energetskih, ekonomskih i svih drugih kriza, u današnjem međuzavisnom svetu sve su brojniji i sve komplikovaniji za prevazilaženje. Sa njima se suočavaju i najbogatije i najmoćnije zemlje sveta", konstatovao je ministar.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

Naveo je da se i Srbija suočava s teškim danima, kakve, kaže, nismo imali u poslednjih dvadesetak godina. "Danima borbe za opstanak, očuvanje i budućnost - i našeg Kosova i Metohije, i mira i stabilnosti, i ekonomije kako nam narod ne bi gladovao, niti se smrzavao, niti oskudevao u bilo čemu", rekao je Stefanović.

Podsetio je da smo u poslednjih deset godina vodili neumorno bitku za podizanje naše privrede iz pepela i stvaranje Srbije kao sve boljeg mesta za život sve naše dece.

Navodeći da smo bili kao narod vredni, istrajni, uporni i da rezultati nisu izostali, ministar je ocenio da su pred nama dani koji podrazumevaju odbranu, odnosno očuvanje svega što smo postigli, da zahtevaju mudrost, hrabrost i ogromnu energiju da bismo se izborili sa svim krizama i izazovima.

"Niti smo ih izazvali, niti smo u njima učestvovali, niti smo njima doprineli. Međutim, da li je svet ikada bio pravedno mesto? Nije", rekao je ministar i citirao grčkog istoričara Tukidida: „Jaki čine šta mogu, a slabi trpe ono što moraju“.

On je poručio da mi u tom svetu moramo da se borimo najbolje što umemo za očuvanje naše Srbije. Kako je naveo, moramo da se borimo za sopstvene interese, jer to niko drugi neće raditi za nas.

Zadovoljan je, kaže, što naša zemlja ima snažnu, savremeno opremljenu, naoružanu i dobro obučenu vojsku, te konstatuje da se bezrezervna podrška i opredeljenost predsednika Vučića u prethodnim godinama da gradimo jaku armiju, da gradimo i jačamo sopstvene odbrambene kapacitete, pokazala kao dalekosežno mudra, državnička odluka, koja je i doprinela da danas možemo da o tome govorimo podignute glave.

Konstatuje i da našim putem danas kreću mnoge zemlje, iako su, primećuje, mnogi pitali šta će nam jača vojska i više vojnika, te zašto još opreme i tehnike.

Mnogi su krenuli tim putem i danas,kaže ministar, gledamo kako Evropa postaje mesto gde se shvata da bez jake armije nema jake države.

"Taj put garantuje očuvanje mira i stabilnosti, bez kojih nema ni razvoja ni prosperiteta, a cena sukoba i nestabilnosti je previsoka. Cena su na prvom mestu ljudi - jer njih ništa ne može nadoknaditi ", rekao je ministar.

Čestitajući Dan Škole nacionalne odbrane ministar je zahvalio svima na Univerzitetu odbrane na predanosti u školovanju oficira "kadrih za promišljanje, procene i odgovore na trenutne i buduće izazove, potkovane znanjem i na prvom mestu - dobre ljude, lojalne svojoj zemlji".

Stefanović: Vojvoda Putnik bio vojnik 56 godina

"Samo takvi su sposobni da po povratku u svoje jedinice komanduju ljudima, i da ih, bolje rečeno, vode i zavrede njihovo poštovanje. Onako kako je to radio i veliki Radomir Putnik. Vojvodu Putnika volela je celokupna srpska vojska. Zato što je uvek bio uz svoje vojnike", rekao je ministar.

On je podsetio i da je Putnik dobio jedno od najistaknutijih mesta, ne samo u našoj vojnoj istoriji, već i svetskoj.

"Nosio je 56 godina vojničku uniformu i to u najburnijem periodu srpske istorije, periodu u kome je naša zemlja pokidala okove vekovnog ropstva i napravila krupan, veliki korak u razvoju u modernu evropsku državu. Njegove zasluge za srpski narod su nemerljive i ne samo u šest ratova u kojima je učestvovao, već i prethodno u miru kada je strpljivo stvarao vojsku, koja će kasnije do nogu potući mnogo jače armije", kazao je Stefanović.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

Dodao je da je Putnik bio zaslužan za osavremenjavanje naše vojske u to vreme svim aspektima, od naoružanja i obuke, do školovanja.

"I zato mi je posebno zadovoljstvo što smo Školi nacionalne odbrane prošle godine dali ime velikog Radomira Putnika. Njegova mudrost, hrabrost, strategija, istrajnost moraju biti uzor našim oficirima, i škola mora biti takva da iz nje oni izlaze naoružani upravo ovim vrednostima. I naša borba za opstanak, očuvanje i budućnost Srbije mora da bude baš kao njegova - nepokolebljiva, ma koliko bilo teško", zaključio je ministar.

Načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik Mićo Suvajac istakao je značaj započetih infrastrukturnih projekata koji će unaprediti uslove izvođenja nastave, navodeći da je glavni zadatak škole bio da realizuje posebne programe usavršavanja na sva četiri nivoa.

"Smatram da su svi zadaci postavljeni pred nas realizovani gotovo u potpunosti i na visokom nivou. U ovom prazničnom danu, koristim priliku da se zahvalim ministru odbrane, bez čije svesrdne pomoći škola danas ne bi imala adekvatne materijalno-tehničke uslove za rad i funkcionisanje", rekao je pukovnik Suvajac.

Povodom Dana Škole nacionalne odbrane, danas su uručene plakete predstavnicima Komande za obuku, Četvrte brigade Kopnene vojske i Rečne flotile, najboljim polaznicima Osnovnog komandno-štabnog kursa dodeljeni su satovi, a istaknutim pojedincima nagrade.

Komentari (0)

Srbija