Društvo

Srbija počinje poizvodnju drona Pegaz: U domaću vojnu industriju biće uloženo još 200 miliona evra

Komentari

Autor: Tanjug

13/10/2022

-

14:10

Srbija počinje poizvodnju drona Pegaz: U domaću vojnu industriju biće uloženo još 200 miliona evra
Nebojša Stefanović - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas da osnovu opremljenosti naših oružanih snaga čini oružje i oprema koja je plod domaće proizvodnje, i najavio da će za petnaestak dana početi proizvodnja domaćeg drona Pegaz.

Otvarajući 10. Međunarodni naučno-stručni skup iz oblasti odbrambenih tehnologija OTRH 2022. na Vojno-tehničkom institutu(VTI) u Beograd, Stefanović je rekao da će država uložiti još 200 miliona evra u domaću vojnu industriju kako bi proširila kapacitete i održala korak sa savremenim svetskim dostignućima.

"Za našu vojsku je važno da ne gubimo korak u tehnološkom razvoju. Svesni smo da budućnost odbrambene industrije čine dronovi, bespilotne letelice, bezposadna vozila, roboti, veštačka inteligencija i tom smislu ne želimo da zaostajemo za bilo kim u svetu", poručio je ministar odbrane.

On je istakao da je VTI okosnica svih proizvoda domaće namenske industrije i integrator različitih složenih sistema koje su danas deo naše vojnog naoružanja i vojne opreme.

"Kada ste vojno neutralni, ne smete da zavisite samo od uvoza. Investirali smo u domaću pamet, naše ljude, domaće institute, domaće fabrike. Njihovi projekti i proizvodi danas čine bazu opremljenosti naših oružanih snaga", istakao je ministar.

Tanjug/Rade Prelić

 

On je pobrojao da je Vojska Srbije (VS) danas opremljena samohodnim haubicama Nora, digitalnim modularnim Ognjevima, modernizovanim tenkom M84 modernizacijama S1 i S2, PVO sistemima Pasars, oklopnim vozilima Lazar 3, Miloš, robotizovanim platformama Mali Miloš.

"Sva ta sredstva su dela naših ruku i imaju kupce širom sveta.

Za dve godine u naoružanje VS uvedeno je 61 sredstvo vojnog naoružanja iz domaćeg razvoja", rekao je ministar i dodao da je reč o Ognju, Pasarsu, modernizovanom vozilu pešadije BVP M-80A1, raketama M19 dometa 40 i više kilometara koje su uspešno testirane.

Takođe, u toku su ispitivanja za još 20 prototipova i sedam nultih serija oružja.

Aktuelna dešavanja u svetu pokazula su, kaže ministar, da je naš put koji podrazumeva snaženje sopstvene armije i snaženje sopstvenih razvojnih i proizvodnih kapaciteta u pogledu opreme i naoružanja itekako ispravan.

"Taj put usmeren je samo ka jednom cilju - očuvanju mira i stabilnosti naše zemlje i regiona. Naša želja je da više nikada ne ratujemo i ne ulazimo u bilo kakve sukobe i ne budemo deo bilo kakvih tuđih sukoba", poručio je ministar.

Želimo samo da u miru ekonomski razvijamo svoju zemlju i obezbedimo što bolje uslove života za naše građane, ali to, kaže, nije ostvarivo bez jake armije, a Vojska Srbije je jedna od vodećih u regionu.

Direktor VTI pukovnik Bojana Pavković rekao je da svedočimo značajnim promenama na svetskom nivou u domenu odbrambenih tehnologija.

"Te promene diktiraju urgentnu potrebu za razvojem novih, modernih, sistema naoružanja i modernizaciju postojećih i njihovo uvođenje u operativnu upotrebu", poručio je pukovnik Pavković.

Komentari (0)

Srbija