Društvo

Tužilaštvo formiralo predmet o GAK Narodni front, prikupljaju se obaveštenja o propustu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/10/2022

-

16:30

Tužilaštvo formiralo predmet o GAK Narodni front, prikupljaju se obaveštenja o propustu
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je radi provera navoda da je u porodilištu GAK “Narodni front” 600 beba umesto BSŽ vakcine dobilo fiziološki rastvor formiralo predmet i uputilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja Policijskoj upravi za grad Beograd UKP 1, saopšteno je iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva.

Obaveštenja se prikupljaju, kako bi se utvrdilo li je bilo propusta u radu zaposlenih u GAK “Narodni front” i utvrđivanja da li se u njihovim radnjama stiču obeležja krivičnog dela. Nakon uzetih izjava i prikupljenih dokaza, po dostavljanju izveštaja tužilaštvo će preduzeti dalje neophodne mere i obavestiti javnost o daljem toku postupka, saopštilo je Tužilaštvo.

Prethodno je ministarka zbdravlja Danica Grujičić saopštila da je u GAK "Narodni front" došlo do ozbiljnog propusta zbog kojeg je 600 novorođenih beba umesto obavezne BSŽ vakcine primilo fiziološki rastvor. 

Grujičić je navela da je do toga došlo zbog toga što se bugarska vakcina koja se koristi u porodilištu drugačije priprema od Torlakove koja je ranije korišćena. S druge strane, Euronews Srbija saznaje u Narodnom frontu da je propust otkrila starija medicinska sestra.

Ona je kazala da je u pitanju bugarska vakcina, koja ima dozvolu za primenu u Srbiji, a koristi se od 1991. godine svuda u svetu.

Zabuna je nastala jer se Torlakova vakcina BSŽ takva da se u jednoj kutiji pakuju rastvori i aktivna supstanca, dok ova vakcina nije takva.

"Kada je u pitanju bugarska vakcina, u jednoj je rastvor, a u drugoj aktivna supstanca. Došlo je do greške da je jedna tehničarka u apoteci mislila da se radi o rastvorenoj vakcini i takvo obaveštenje dala sestrama", rekla je ona.

Kako je otkriven propust

Euronews Srbija saznaje od izvora u Narodnom frontu da je grešku napravila mlada sestra koja je inače visoko obrazovana u svojoj profesiji, a koja je bila zadužena da daje vakcine bebama tokom septembra.

"Do sada smo davali Torlakovu vakcinu gde je uz aktivnu supstancu išao i rastvarač (fiziološki rastvor). Sada je stigla vakcina iz uvoza od drugog proizvođača i sestra je mislila za rastvor da je kompletna vakcina. Kada se sa odmora vratila starija, iskusna medicinska sestra videla je da je napravljen propust. Obaveštena je uprava koja je odmah reagovala", priča izvor iz Fronta.

Dodaje da je najvažnije da deca nijednog momenta nisu bila ugrožena, ali da samo nisu zaštićena. Pojašnjava da se i bebama koje su na antibiotskoj ili nekoj drugoj terapiji, svakako odlaže vakcinacija.

Protiv medicinske sestre pokrenut je disciplinski postupak, a izvor kaže da je najvažnije da propust nije zataškan i da "ništa nije gurano pod tepih".

"Kada je greška uviđena, odmah je pozvana inspekcija i napravljen je spisak sve rođene dece u tom periodu u GAK, napravljen je spisak roditelja", navela je Grujičić.

Grujičić: "Deca su bezbedna"

Institut za javno zdravlje Milan Jovanović Batut  na sebe je preuzeo da obavesti roditelje u unutrašnjosti, kao i Domove zdravlje i već će u narednim mesecima ta deca dobiti vakcinu.

"Primili su samo rastvor, kojim se rastvara aktivna supstanca, odnosno primili su samo fiziološki rastvor. U tom fiziološkom rastrvoru nije bilo aktivne supstance, niti bilo kakvih drugih dodatnih materija koje bi eventualno mogle da budu razlog pojave alergija i slično", pojasnila je ona uz tvrdnju da su deca bezbedna

Prema njenim rečima, deca su potpuno bezbedna. 

"Znate da se BSŽ do 12. meseca života, tako da nismo zakasnili sa vakcinacijom. Želim da istaknem da su kolege, kada su shvatile da se desio propust, na nivou ljudske greške i jedne osobe, preduzele sve mere i da se pozove inspekcija koja je utvrdila da su sve državne institucije uradile onako kako treba", rekla je ona.

Kako je dodala, nama potrebe da se stvara panika.

"Profesor Miković je dostojanstveno ponudio ostavku i o tome u ovom trenutku nećemo diskutovati jer ne želim da počnem svoj mandat ni sa kakvim smenama. Propust je napravljen, javnost je obaveštena. Sve informacije rodteilji mogu da vide na sajtu GAK "Narodni front". Bez panike, ništa loše deca nisu dobila već samo fiziološki rastvor. Dobiće pravu vakcinu, sve je organizovano, a ja se nadam da ću do kraja sledeće nedelje imati informaciju dokle se stiglo sa tim", istakla je ona.

Kako se navodi u obaveštenju na sajtu GAK Narodni front, u pitanju su novorođena deca otpuštena sa klinike u periodu od 16. septembra do 19. oktobra 2022. godine.

"BSŽ vakcinacija, koja je obavezna u prvoj godini života deteta, biće sprovedena u GAK „Narodni front“ prema rasporedu (datum i vreme), koji će roditelji dobiti iz kolcentra Klinike u narednim danima", navode u obaveštenju za roditelje.

Komentari (0)

Srbija