Društvo

Školama stiglo stručno uputstvo: U studijska putovanja uključene posete mestima stradanja civilnog stanovništva

Komentari

Autor: S. Tuvić

04/11/2022

-

13:15

Školama stiglo stručno uputstvo: U studijska putovanja uključene posete mestima stradanja civilnog stanovništva
Školama stiglo stručno uputstvo: U studijska putovanja uključene posete mestima stradanja civilnog stanovništva - Copyright Tanjug/Dušan Aničić

veličina teksta

Aa Aa

Svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od Ministarstva prosbvete stiglo je stručno uputstvo o realizaciji studijskih putovanja. U njemu je navedeno da ta putovanja imaju za cilj učenje jezika, upoznavanje kulture drugih naroda, posetu mestima stradanja civilnog stanovništva i spomenicima učesnika oslobodilačkih ratova i borbi, kao i poseta memorijalnim centrima, spomen parkovima i spomen područjima.

Stručno uputstvo usledilo je nakon inicijative Muzeja žrtva genocida da deca na ekskurzijama posećuju mesta ratnih stradanja u Srbiji, regionu i inostranstvu, kako bi se doprinelo razvoju sveopšte kulture sećanja u društvu.

Na taj način bi se, kako su naveli, više približiti zbivanja iz Drugog svetskog rata, posebno o stradanju Srba, Roma i Jevreja, kao i drugih nedužnih žrtava rata u NDH.

Muzej genocida je predložio da posete budu memorijalnim centrima u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Austriji, Italiji, Poljskoj, Nemačkoj, Norveško j i Holandiji. Neki od lokaliteta sa spiska su Bihać, Tjentište, selo Doli, Jasenovac, zatim kuća Ane Frank, logor Aušvic, Mathauzen...

U stručnom uputstvu još je navedeno da studijsko putovanje ili studijska poseta je planirana aktivnost kojom se ostvaruju ciljevi i ishodi obrazovanja i vaspitanja na nivou razreda i ciklusa. Studijsko putovanje može biti i aktivnost koju ostvaruje škola u okviru programa i stručnog usavršavanja nastavnika i programa horizontalnog učenja koje se ostvaruje u profesionalnoj zajednici. Studijsko putovanje nije aktivnost kojom se zamenjuju ekskurzije ili nastava u prirodi.

Tanjug/Dušan Aničić

 

Studijsko putovanje organizuje škola u toku školske godine, za grupu učenika, nastavnika i drugih zaposlenih u skladu sa utvrđenim ciljem i zadacima studijskog putovanja.

Učesnici istog studijskog putovanja mogu biti učenici i nastavnici i drugi zaposleni iz dve ili više škola. Može ga ostvariti škola samostalno ili u okviru programa i projekata saradnje na regionalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

Studijsko putovanje može biti realizovano na teritoriji Srbije i inostranstvu. Ukoliko se organizuje u vreme nastavnih dana, nastava se nadoknađuje za sve učenike. Škole mogu da organizuju studijsko putovanje samo uz saglasnost nadležne školske uprave. Škola je dužna i da pribavi pisanu saglasnost roditelja da njihovo dete može da putuje na studijsko putovanje koje organizuje škola. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija