Društvo

Pet dana u Italiji za 360 evra: Nova glavobolja za roditelje, đačke ekskurzije sve skuplje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/11/2022

-

11:39

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Dve godine nije bilo školskih putovanja, a kada su stigle ponuda za rekreativnu nastavu i ekskurzije roditelji su ostali zatečeni cenama. Pet dana u Italiji 38.000 dinara, sedam dana Italija, Španija, Francuska 66.500 dinara, šest dana rekreativne nastave u Ivanjici 36.000 dinara. Ako se zna da dete treba da ponese džeparac, da pred polazak treba dokupiti garderobu, jasno je da su za pripremu maturanta za ekskurziju u inostranstvo potrebna dva minimalca. 

Možda bi roditelji sa platama u Srbiji mogli da plate ekskurziju za jedno dete, ali šta da rade oni koji imaju dvoje i više dece? Kako oni da priušte svojoj deci putovanja, sa kojih nose uspomene za ceo život? U Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija (YUTA) kažu da su đačka putovanja poskupela između 15 i 20 odsto u odnosu na pre dve godine. Roditeljima se ćini da je to mnogo više.

Euronews Srbija je istraživao jednu ponudu koja je stigla novobeogradskoj osnovnoj školi za rekreativnu nastavu. Cena ponuđena roditeljima za šest dana je 36.000 dinara. Pretragom na internetu može se videti da šest pansiona u ponuđenom hotelu košta 18.000 dinara, te ostaje pitanje šta u kalkulaciji čini preostalih 18.000 dinara.

Gordana Plemić iz Udruženja "Roditelj" kaže da roditeljima najviše smeta što nemaju informaciju šta sve ulazi u cenu ekskurzije. Njima je poznato smeštaj, prevoz, dnevnice nastavnika, ali da nisu sigurni šta još ulazi u finansijsku konstrukciju.

"Sve je samo na papiru, a dosta toga deca ne dobiju što je uključeno u ekskurziju - počev od smeštaja, hrane, posete muzejima. Postavlja se pitanje da li dobiju to što su platili? Pritužbe roditelja se najčešće odnose na cenu i da ne dobiju ono što je predviđeno aranžmanomi", priča Plemić.

Na šta se najčešće žale roditelji

Dodaje da se svake godine pominju dnevnice nastavnika, da to na neki način stavlja u konflikt nastavnike i roditelje, a da se zapravo ne zna šta čini cenu aranžmana mimo toga. 

"Bilo je pritužbi roditelja da su u cenu bili uračunate posete raznim lokalitetima, da lokaliteti nisu radili i da ih deca nisu obilazila", navela je Plemić za Euronews centar.

Tanjug/Dušan Aničić

 

Smatra da roditelji treba više da se uključe i da zajedno sa nastavnicima, ali i Ministarstvom prosvete iznađu rešenje da ekskurzije budu dostupne što većem broju dece.

Aleksandar Seničić iz YUTA za Euronews Srbija kaže da cenu putovanja poskupljuje veliki broj gratis mesta i pojašnjava da ta gratis mesta plaćaju roditelji. 

"Gratis mesta neko mora da plati. Obično u autobusu imamo bar dva nastavnika, jedno ili dvoje dece, vodiča, dva vozača, a to su sve gratisi. Onda u cenu su uračunate i posete muzejima. Ono što predstavlja veliko opterećenje je isplata dnevnica nastavnicima. Naravno, oni treba da imaju naknade, ali to treba da im isplaćuje škola, a ne agencija. Na taj način bi izbegli plaćanje ogromnih poreza. Ako je nadoknada za nastavnike 2.000 dinara, na taj iznos mora da se plati skoro 80 odsto poreza - 56 posto doprinosa po Ugovoru o delu i 20 posto poreza. Agencije plaćaju PDV na specifičan način, nama se ne priznaju trošak dnevnica nastavnika, lekara, rekreatora. To se ne prihvata kao trošak turističkog putovanja, jer oni to objektivno i nisu. Tako da mi na te 2.000 moramo da platimo još 80 odsto dodatnih troškova, odnosno 1.600 dinara dodatnih troškova", naveo je Seničić.

Treba znati i to da ne primaju svi hoteli ekskurzije. Seničić kaže da đake primaju hoteli koji nisu komercijalno popularni. Obično ti hoteli rade samo tokom sezone ekskurzija. Desi se da predstavnici agencija ugovore smeštaj za narednu godinu, a onda kada stignu đaci zateknu ruinirane sobe jer vlasnik godinu dana nije ništa ulagao, zapustio je hotel.

"Obično se u takvim situacijama brzo nađe rešenje. Slučaj đaka koji su na Jahorini bili smešteni u jednom takvom hotelu brzo je rešen i u roku od pola sata smešteni su u hotel u Sarajevu", pojasnio je on.

Plemić se nadovezala da bi takve situacije bile izbegnute, da bi bila bolja kontrola da i dalje postoje odmarališta samo za decu, kakva su postojala nekada. 

"Ranije je bilo i manje dece kojima je bio potreban gratis. Danas nam nekako svima treba gratis i ne znamo kako bi ga podelili", navela je Plemić i dodala je vreme da svi sednu za sto, da se vidi kako da se organiuzuju ekskurzije, da se deca druže, a da cena bude prihvatljiva.

Šta ulazi u cenu

Seničić smatra da za ekskurzije ne sme postojati javna nabavka, što je sada slučaj, jer ako se traži najniža cena ne traži se onda dobar kvalitet.

profimedia

 

"Kada dođe do izbora agencije niko ne prisiljava roditelje da to prihvate. Imamo primere da su dve škole u Beogradu odbile ekskurzije, bez obzira na anketu jer je bio preskup program. Roditelji imaju pravo da zajedno sa direktorom pozovu agencije koja je izabrana i dala program da se otvori kalkulacija i da se vidi šta ulazi u taj program", naveo je Seničić.

Dodaje da su imali pritužbe roditelja na cenu ekskurzije u Italiju u trajanju od pet dana koja košta 360 evra. Seničić navodi da je putovao 61 učenik, da je zahtev škole bio četiri gratis mesta za profesore i još toliko za đake.

"Na sve to imamo lekara i dva vozača. Agencija pokriva troškove vozača i vodiča, to nije sporno. Mi imamo i dalje osam gratis mesta. Ulaznice su bile 50 evra za obilazak lokaliteta. Svi troškovi van aranžmana, znači van prevoza, smeštaja, vodiča ... su bili 121 evro. To su gratis mesta, dnevnice nastavnika, lekar...To je trećina cene", rekao je on i dodao da je zarada agencija maksimalno 10 odsto.

Jasna Marković, direktorka Gimnazije u Lazarevcu pojašnjava da ekskurzija podrazumeva izvesnu pripremu, a to je signal od roditelja da li su zainteresovani i spremni da plate. U školi koju ona vodi roditeljima se predstavi ekskurzija, njen plan i program gde će biti smeštaj, da li je to pun ili polupansion.

Navodi i da ih uvek u nezgodan položaj stavlja priča o dnevnicama nastavnika. O visini dnevnica nastavnika odlučuje Savet roditelja, da su te dnevnice uvek prikazane odvojeno od cena aranžmana.

"Bilo bi bolje da postoje tačno utvrđena dnevnica nastavnika koji decu vodi na ekskurzije u inostranstvo i u Srbiji. Skinuli bi nam ogroman teret. Nekako ispada da je najveći razlog povećanja cena ekskurzija nastavnička dnevnica, a nije tako", navela je ona.

Tanjug/Dušan Aničić

 

Upitana da li sada dolazimo u situciju da deca samo bogatijih odu na ekskurzije, ona je navela da se u školi uvek trude da deca iz najugroženijih porodica dobiju gratis mesta, da se povremeno pojave i donatori spremni da plate ekskurziju za decu koja nemaju.

"Volela bih da se drugačije organizuju ekskurzije da to ne bude luksuz već da može što više dece da ide. Mislim da je na potezu ministarstvo da nađemo neko rešenje i da se ne vrtimo oko istih cena", rekla je ona.

Dodaje i da je ogromna odgovornost na nastavnicim, da nije lako voditi 100 ili 200 gimnazijalaca, da tu nema spavanja ni odmora 24 sata.  

Komentari (0)

Srbija