Društvo

Norveški ambasador za Euronews Srbija: Spremni smo sa Srbijom da podelimo iskustva sa održivom energijom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/11/2022

-

10:16

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Sa ciljem da nordijski region postane u potpunosti održiv, Nordijski savet ministara osnovao je "Nordik grin", odnosno "Nordijski zeleni projekat". Poznato je da nordijske zemlje imaju blisku saradnju na mnogim poljima, ali i njihova solidarnost sa drugim zemljama, pa otuda inicijativa "Nordijski zeleni projekat - održiva rešenja za Srbiju", koji ima za cilj da našoj javnosti predstavi nordijsku "zelenu" tehnologiju, poslovne modele za zaštitu životne sredine i za borbu protiv klimatskih promena.

"U pitanju je kombinacija komplikovanih faktora - energija, klima, životna sredina. Poruka UN sa klimatske konferencije jeste da je neophodno momentalno delovanje, kako bismo uspeli da sprečimo nepovratnu štetu po životnu sredinu. Istovremeno, imamo haos na energetskom tržištu, i to je situacija u celoj Evropi. Situacija je veoma teška u viziji da se ima brza tranzicija", rekao je za Euronews Srbija Jern Gjelstad, amabsador Norveške.

On dodaje da je svakako neophodno doneti određene mere jer će zima biti izuzetno teška, ali da istovremeno ne treba gubiti iz vida srednjeročne i dugoročne interese - pre svega, zdravu životnu sredinu.

"Moramo da vidimo na koji način proizvodimo i trošimo energiju, kako upravljamo biznisima. O tome se priča u brojnim zemljama kao prioritetima. Mi smo spremni da podelimo naša iskustva i prikažemo naše tehnologije u domenu energije, kako bismo videli može li to da inspiriše Srbiju da krene sa jačim naporima u borbu protiv klimatskh promena", ističe Gjelstad.

Dve velike konferencije na temu "zelenog projekta"

Prva konferencija na ovu temu održana je u Novom Sadu, i ticala se inovacija na polju poljoprivrede. Danas, u 12 sati, održava se nova konferencija pod nazivom "Obnovljivi izvori energije", gde će prisustvovati i ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije Dubravka Đedović.

"Danas, Norveška je predvodnica što se tiče tematike  konferencije o obnovljivoj energiji u Beogradu. Imaćemo eksperte iz norveških preduzeća, privatnog sektora, i drago mi je što će i vaša ministarka biti na konferenciji, da čujemo šta ona misli o svemu tome i kako Srbija nastoji da bude deo zelene tranzicije", kaže Gjelstad.

"Srbija će, dakle, predstaviti rešenja, a posebno o vodoniku, a ima ih puno u Srbiji. Kako bismo immali dekarbonizaciju, pričaćemo o vodoniku, pravom ili zelenom, zatim o rešenjima vezanim za baterije, a u vezi sa obnovljivom energijom, i kako će ti izvori energije moći da se čuvaju. Takođe, predstavićemo baterije koji mogu da stabilizuju sisteme prenosa, što je inače uvek bio problem kod obnovljivih izvora energije, naročito vetra", dodao je.

Samo dva dana kasnije, Norveška će biti domaćin velike regionalne konferencije: "Norveška - Zapadni Balkan: poslovna konferencija mogućnosti za investiranje u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu", koja će, pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića, okupiti i druge lidere regiona. 

"Povod je da se predstave rešenja obnovljive energije - njihovi profili u odnosu na druge tehnologije, i da se objasni kako mogu da se uklope u širu sliku. Bilo bi zanimljivo i da Norvežani čuju kakvi povoljni uslovi za investicieje postoje ovde. Učestvovaće i gospodin Vučić kao prvi govornik, ali smo vrlo zadovoljni što ćemo imati predsednike vlade iz Makedonije, Crne Gore, Severne Makedonije i BiH", rekao je Gjelstad.

Naglasio je da će postojati i panel o finansiranju i razvoju koji će otvoriti ministar finansija Siniša Mali.

"Veliki sam optimista, i to može da podigne svest i angažovanje, i nadam se da će energija biti veliki deo bilateralne agende između naših zemalja i Zapadnog Balkana. Takođe, želim da naglasim da ta konferencija, koja će okupiti lidere iz regiona, će rezultirati i boljim shvatanjem kako može da se koristi energija kao pokretač jačeg regiona sa više saradnje. Energija je nešto što interesuje sve, i zajednički izazov pred nama", zaključio je norveški ambasador.

Komentari (0)

Srbija