Društvo

Reke se povukle u korita u Tutinu, Raškoj i Novom Pazaru - strah od novih padavina koje se najavljuju za popodne

Komentari

Autor: EUronews Srbija

22/11/2022

-

11:07

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Reke koje su se izlile nakon obilnih kiša prethodnih dana u Tutinu, Raškoj, Novom Pazaru, Prijepolju povukle su se u korita. Novopazarci imaju problem sa vodosnadbevanjem. U toku je procena materijalne štete, a meštani očekuju pomoć lokalne samouprave, ali i države.

Strahuje se i zbog novih padavina, koje se najavljuju za danas popodne i tokom noći. Iz Republičkog Hidrometeorološkog Zavoda Srbije poručuju da će to uticati "na blag i umeren porast vodostaja na Ibru i Limu". 

Kako javlja reporter Euronews Srbija iz Novog Pazara voda se u tom gradu povukla, a iz Štaba za vanredne situacije poručuju da je situacija stabilna i da je sada jedini problem koji Novopazarci imaju problem sa vodosnadbevanjem.

Zbog velike zamućenosti na filterskim postrojenjima, problema sa vodom imaće sve visinske zone u Novom Pazaru narednih dana. Iako su iz JKP Vodovod i kanalizacija najavljeno da će problem biti brzo rešen, ipak će sanacija potrajati.

Još se ne zna koliko je materijalna šteta u Novom Pazaru. Štab za vanredne situacije je sinoć imao hitnu sednicu gde je doneo odluku da  popisivači izađu na teren i da zajedno sa građanima procene štetu. Meštani kažu da je šteta velika, da se nije na vreme reagovalo i da očekuju kako pomoć lokalne samouprave, tako i pomoć države.

I situacija u Tutinu se polako smiruje. U mestu Ribariću voda nije za upotrebu, te lokalne vlasti mole građane da je ne koriste za piće, ali ni za drugu upotrebu. U Prijepolju još uvek nije stabilno, ali se očekuje da će se situacija promeniti.

Ibar i Lim se vraćaju u korita

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda kažu da se Ibar i Lim vraćaju u korita. Hidrolog RHMZ  Dejan Vladiković kaže da je u  odnosu na jučerašnji dan na Ibru vodostaj u opadanju za 90 centimetara, a na Limu za oko 65-70 centimetara. 

Euronews

"Vodostaji obe reke su u domenu redovne odbrane od poplava, dok su juče bili iznad vanredne odbrane od poplava. Očekuju se nove padavine (kiša) popodne i tokom noći, što će biti novih 30 milimetara padavina u Crnoj Gori, dok će u rubnim delovima Srbije pasti 15 do 20 milimetara kiše po metru kvadratnom. To će uticati na blage i umerene poraste vodostaja na obe ove reke. Mi ćemo ubrzo izdati novo upozorenje, da očekujemo na obe stanice vraćanje na domen iznad vanredne odbrane od poplava. Ta epizoda neće biti duga. Već od srede imamo prestanak padavina i smirivanje hidrološke situacije", rekao je Vladiković za Euronewas Srbija.

Govoreći o vodostajima na ostalim rekama on je naveo da na Zapadnoj Moravi nije bilo kritičnih situacija, ali da je bilo porasta vodostaja. 

"I tu se situacija smiruje. U novom talasu ne očekuju se značajniji porasti ni izlivanja. Mlava i Pek imaju umerene poraste, ispod granice upozoravanja. Skrećemo pažnju na sliv reke Save. Uzvodnim teritorijama Hrvatska, BiH imamo značajne poraste vodostaja. Međutim, ima dovoljno prostora da Sava sve prihvatio. Kod Šapca se neće priližiti granici redovne odbrane od poplava", naveo je Vladiković.

Sušni periodi i kišne epizode

I dok su vodostaji reka tokom leta zbog suše bili na istorijskom minimumu, slike izlivanja iz korita nakon obilnijih kiša iznenadile su građane. Hidrolozi kažu da to nije iznenađenje za njih. 

Tanjug/Aleksandar Nićiforović

 

"Nakon sušnog perioda imali smo nekoliko kišnih epizoda, imali smo promenu vegetacije. To je česta pojava za novembar i decembar. Istorijski maksimum na Limu je bio 1979. godine u novembra, na Drini u decembru. To su periodi kada zbog intenzivne ciklonske cirkulacije (Đenovski ili modifikovani koji ide sa Jadrana), imate ogromnu količinu kiše u kratkom periodu, pa se te epizode ponavljaju. Sa druge strane imamo zasićenost tla, manjak vegetacije koja bi to sprečila. Za nas to nije iznenađenje, to je period kada se registruju istorijski maksimumi. Najvodniji periodi su kraj jeseni početak zime i kraj zime početak proleća", rekao je Vladiković.

Posle obilne kiše, koja je počela u subotu popodne 19. novembra,  izlile su se reke na području Raške, Novog Pazara, Tutina, Prijepolja, Ivanjice i na Kosovu i Metohiji. Poplave su pogodile i region, pa je do izlivanja reka došlo i u Crnoj Gori i Albaniji. Odluku o proglašenju vanredne situacije na celoj teritoriji opštine doneta u Novom Pazaru, Prijepolju, Raškoj, Tutinu.

Reka Lim izlila se na tri lokacije u Prijepolju - u Brodarevu, Ivanju i Zalugu. U Tutinu se u nedelju utopilo dvogodišnje dete koje je upalo u reku. 

 

Komentari (0)

Srbija