Društvo

Crveni meteoalarm na području Banata: Jak olujni vetar orkanske jačine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/11/2022

-

07:33

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će danas na planinama, u Vojvodini, Podunavlju i Pomoravlju duvati jak i olujni južni i jugoistočni vetar, koji će na jugu Banata povremeno dostizati udare orkanske jačine - preko 28 metara u sekundi.

I na području Beograda danas će duvati jak i olujni jugoistočni vetar. Na području Banata na snazi je crveni meteo-alarm, koji označava vrlo opasno vreme, u Pomoravlju je na snazi narandžasti meteo-alarm, što znači da je vreme opasno, a za ostali deo zemlje izdato je žuto meteo-upozorenje, što znači da vreme može biti opasno. Vetar će sutra ujutro i pre podne biti u slabljenju.

"Još jedan cikon sa Mediterana danas stiže do naše zemlje i sa sobom donosi nov talas kišonosnih oblaka i jak južni i jugoistočni vetar.  Sa približavanjem ciklona, sredinom dana i u ranim poslepodnevnim satima, dolazi do jačanja vetra koji će u Banatu i Pomoravlju povremeno duvati olujnom jačinom. Udari vetra biće i do 70 km/h. U ostalim predelima vetar će biti nešto slabijeg intenziteta, ali i dalje jak", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Ona je dodala da u prvoj polovini dana vreme ostaje suvo, sa smenom sunca i oblaka. Sredinom dana sa zapada i jugozapada stižu kišonosni oblaci koji će se do večernjih sati proširiti na celu Srbiju. Na jugu i jugozapadu ponovo će pasti preko 20 litara kiše po kvadratnom metru.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

"Osetnijeg otopljenja danas neće biti. Na jugoistoku će živa u termometru samo na kratko preći 10. podeljak, dok u ostalim mestima ostaje oko 8 stepeni. Uz jak vetar činiće se da je hladnije od izmerenih vrednosti. Slaba kiša će povremeno padati još u sredu, kada dolazi do postepenog slabljenja vetra. Maksimalna dnevna će se kretati od 8 do 12 stepeni. U drugoj polovini nedelje očekuje se postepeno razvedravanje, ali ne i otopljenje. U četvrtak i petak imaćemo smenu sunca i oblaka i temperaturu oko 10 stepeni", rekla je Gojković.

Na snazi je danas crveni meteoalarm za područje Banata što znači da je pojava opasna.

RHMZ

 

"Zbog jakog vetra koji će dostizati brzinu i do 70km/h postoji opasnost od kidanja drveća, što može uzrokovati materijalnu štetu. Budite oprezni ukoliko boravite napolju", savetuje Gojković.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija