Društvo

Oblačno, tmurno i kišovito vreme za vikend: Susnežica u noći između subote i nedelje u višim planinskim predelima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/11/2022

-

08:21

Oblačno, tmurno i kišovito vreme za vikend: Susnežica u noći između subote i nedelje u višim planinskim predelima
Oblačno, tmurno i kišovito vreme za vikend: Susnežica u noći između subote i nedelje u višim planinskim predelima - Copyright Tanjug/Zoran Žestić, Jaroslav Pap, Nikola Anđić

veličina teksta

Aa Aa

Dinamični uslovi u atmosferi iznad severnog Atlantika donose veoma promenljivo i nestabilno vreme većem delu Evrope. Intenzivan ciklon koji se nalazi u blizini Islanda potiskuje hladnu vazdušnu masu ka Evropi. Mešanje hladnog vazduha sa severa, sa toplim vazduhom iznad Mediterana omogućava formiranje ciklona u oblasti Đenovskog zaliva. Ovaj ciklon relativno malih razmera naziva se Đenovski ciklon i poznat je po intenzivnim kišonosnih oblacima koje Italiji i Balkanskom poluostrvu donose jake i dugotrajne padavine.

Česti prodori hladne vazdušne mase uzrokovaće da skoro svakodnevno imamo formiranje novog ciklona, što znači da nas u narednom periodu očekuje oblačno, tmurno i kišovito vreme.

"Danas, u poslepodnevnim satima, imaćemo priliv novih kišonosnih oblaka, koji će prvo zahvatiti zapadne i jugozapadne predele. Do kraja dana dolazi do proširivanja padavinske zone, a kiša će biti u pojačanju. Zajedno sa oblacima dolazi i do pada temperature za nekoliko stepeni, te će maksimalna dnevna biti od 7, na krajnjem severu, pa do 14 na krajnjem jugu zemlje", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Dodaje da će kiša padati i u nedelju, ali uglavnom na istoku i jugu, dok u Vojvodini i zapadnoj Srbiji dolazi do postepenog prestanka padavina. Maksimalna temperatura će drugog dana vikenda biti od 6 do 12 stepeni. U noći između subote i nedelje, u višim planinskim predelima padaće i susnežica.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je danas upozorenje na veliku količinu padavina. 

Zahlađenje sledeće nedelje

"Početak sledeće nedelje obeležiće dodatno zahlađenje koje će omogućiti da susnežica pada i u nižim predelima centralne Srbije. Maksimalna dnevna u ponedeljak neće prelaziti 10. podeljak, a kiša će sve do ponedeljka uveče padati u južnim i istočnim predelima", ističe Gojković.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Trenutni prognostički modeli najavljuju postepen prestanak padavina i delimično razvedravanje za drugu polovinu sledeće nedelje. Otopljenja ipak neće biti, što znači da temperatura ostaje oko i malo ispod 10 stepeni, što je prosek za ovo doba godine.

Iako zima kalendarski počinje za mesec dana, meteorološki počinje već 1. decembra, te ne treba da nas iznenađuje što vremenske prilike već počinju da liče na pravu zimu.

"Formiranje snežnog pokrivača na višim planinama očekuje se do početka decembra, a sa češćim prodorom hladnog vazduha do naše zemlje, susnežica i slab sneg padaće ponegde i u nižim nadmorskim visinama", navela je ona. 

Upozorenje RHMZ

Republički hidrometeorološki zavod izdao je saopštenje za područje Srbije na veliku količinu padavina od 19. do 21. novembra.

Od sredine dana (19.11.) obilna kiša se očekuje u zapadnim, centralnim i jugozapadnim delovima Srbije uz količinu od 20 do 40 mm, a na jugozapadu lokalno i do 60 mm za 24 sata. U nedelju i ponedeljak (20-21.11.) zona intenzivnih padavina će se izmestiti ka jugu i istoku zemlje.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija