Društvo

Epidemija šarlaha u jednom beogradskom vrtiću: Obolelo dvoje dece, kod još osmoro potvrđena streptokokna infekcija

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

30/11/2022

-

15:58

Epidemija šarlaha u jednom beogradskom vrtiću: Obolelo dvoje dece, kod još osmoro potvrđena streptokokna infekcija
Epidemija šarlaha u jednom beogradskom vrtiću: Obolelo dvoje dece, kod još osmoro potvrđena streptokokna infekcija - Copyright Tanjug/Novak Đoković Fondacija/Dalibor Danilović

veličina teksta

Aa Aa

Dva deteta u jednom vrtiću u Beogradu obolela su od šarlaha, dok je streptokokna infekcija potvrđena kod osmoro mališana, rečeno je Tanjugu u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

U još jednom beogradskom vrtiću kod sedmoro dece potvrđena je streptokokna infekcija.Ta dva vrtića prijavila su epidemiju streptokoka i šarlaha.

A zapravo streptokokna infekcija uzročnik je pojave gnojnih angina i šarlaha kod dece. 

"Gnojna angina je upala ždrela, a šarlah je akutna zarazna bolest koju karakterišu upala ždrela i pojava šarlahne ospe. Njih prate i opšti znaci infekcije kao što je povišena temperatura. Komplikacije šarlaha mogu biti gnojne i alergijske", navedeno je na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Izvor infekcije je osoba koja ima beta-hemolitički streptokok grupe A. Ona može da ima kliničke znake bolesti ili da bude zdrav kliconoša. Bakterija se najčešće prenosi kapljičnim putem, ređe kontaminiranim predmetima ili hranom. Streptokokne bolesti se javljaju sporadično ili u epidemijama u vrtićima, školama i ustanovama gde postoji kolektivni smeštaj. Najčešće obolevaju deca predškolskog i školskog uzrasta.

Slučajevi streptokokne angine i šarlaha prema važećoj zakonskoj regulativi podležu obaveznom prijavljivanju epidemiološkoj službi Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Kod pojave streptokokne bolesti u kolektivima, epidemiološke ekipe  Centra za kontrolu i  prevenciju bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje sprovode epidemiološko ispitivanje  i svim osobama koje su bile u kontaktu sa obolelim uzima se bris ždrela i nosa. Brisevi se obrađuju u mikrobiološkoj laboratoriji.

"Sva deca sa nalazom beta hemolitičkog streptokoka grupe A se upućuju nadležnom pedijatru na pregled radi procene da li je potrebno lečenje antibioticima i preduzimanje drugih mera. Saradnja između ordinirajućeg lekara, zaposlenih u dečijem kolektivu, epidemioloških ekipa i lekara mikrobiologa je neophodna da bi se sprečilo širenje streptokoknih infekcija i nastanak komplikacija bolesti", navedeno je na sajtu GZJZ.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija