Društvo

Zatvaraju se kovid ambulante, gašenje počelo od Beograda: Kome se sada javljaju i gde se leče pacijenti sa koronom

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

05/12/2022

-

19:32

Zatvaraju se kovid ambulante, gašenje počelo od Beograda: Kome se sada javljaju i gde se leče pacijenti sa koronom
Zatvaraju se kovid ambulante, gašenje počelo od Beograda: Kome se sada javljaju i gde se leče pacijenti sa koronom - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Kovid ambulante predstavljale su prethodne dve i po godine važnu kariku u lečenju pacijenata zaraženih virusom korona. Kako epidemija jenjava, polako je počelo i njihovo gašenje, a krenulo je od Beograda. Ministarstvo zdravlja procenilo je da više nema potrebe da svaki dom zdravlja u prestonici ima zasebnu jedinicu za kovid pacijente, te je odlučeno da od 28. novembra nastave sa radom samo kovid ambulante u dva doma zdravlja zdravlja - Palilula i Zemun.

U epidemiji virusa korona kovid ambulante bile su stub zdravstvenog sistema, prvi trijažni centri. Tu je svim pacijentima sa sumnjom na koronu rađena kompletna dijagnostika - brza i PCR testiranja, laboratorijske analize, po potrebi snimak pluća, a oboleli su dobijali neophodnu terapiju, otvaranje i zaključivanje bolovanja zbog kovida. Na bolničko lečenje upućivani su samo oni za koje lekar proceni da su u teškom stanju. 

Od početka epidemije, prema zvaničnim podacima, registrovano je više od 2,4 miliona zaraženih virusom korona, a svaki pacijent sa sumnjom na kovid (povišenom temperaturom, kašljem, kijavicom) prošao je kroz kovid ambulante. A koliki je pritisak bio na njih najbolje ilustruje podatak da je u jednom momentu na dnevnom nivou registrovano skoro 20.000 zaraženih u jednom danu. 

Sa gašenjem kovid ambulanti Beograđani se sa razlogom pitaju kome sada da se obrate kada imaju respiratorne tegobe.

Zašto se zatvaraju kovid ambulante?

U Ministarstvu zdravlja pojašnjavaju da su se na taj korak odlučili jer epidemija virusa korona jenjava. Pojašnjavaju da sada ima mnogo više ostalih respiratornih infekcija koje su karakteristične za ovo doba godine.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"U proseku na dnevnom nivou broj obolelih od kovida sada ne prelazi 300, a broj obolelih od drugih respiratornih infekcija prelazi 1.000. Ljudi su se prethodne dve godine koncentrisali na kovid. Sada imamo respiratornu infekciju sa temperaturom koja traje dan, dva, tri i koja nema veze sa kovidim. Smanjuje se kovid, a povećava se broj klasičnih, sezonskih respiratornih infekcija", priča državni sekretar Ministarstva zdravlja Aleksandar Stefoski za Euronews Srbija.

Kako je u jeku epidemije sve bilo podređeno kovid pacijentima, non kovid bolesnici su bili u drugom planu. Sada kada se situacija stišava, zdravstveni radnici iz kovid ambulanti vraćaju se u regularni sistem rada. 

Kome da se jave pacijenti sa povišenom temperaturom?

Stefoski pojašnjava da su direktori svih domova zdravlja obavešteni dopisom da samo dve ambulante u Zemunu i Paliluli ostaju kovid, a da ostali domovi zdravlja formiraju ambulante za respiratorne infekcije.

"Svi pacijenti sa povišenom temperaturom javljaju se u ambulante za respiratorne infekcije pri domovima zdravlja u kojima će biti pregledani. Tamo gde se pri pregledu posumnja da je u pitanju kovid radiće se brzi test kojim će da se potvrdi ili otkloni sumnja", pojašnjava Stefoski.

Naglašava da su maske i dalje obavezne u svim zdravstvenim ustanovama, čiime će se u značajnoj meri smanjiti mogućnost kapljičnog prenošenja bilo koje infekcije.

Podseća da ambulante za respiratorne infekcije nisu ništa novo, da su i ranije postojale u većini domova zdravlja.

Profimedia

 

"Tokom sezone respiratornih infekcija većina domova zdravlja odredi dežurnog lekara koji se bavi samo pacijentima sa respiratornim infekcijama, da ne bi dugo čekali", objašnjava on.

Prema njegovim rečima, ukoliko se na pregledu potvrdi da pacijent ima kovid, dobiće terapiju, a ako mu se stanje pogorša onda ide u kovid ambulantu.

Kako to izgleda u praksi

Kako to izgleda u praksi, za Euronews Srbija objašnjava direktor Doma zdravlja Čukarica dr Nenad Bjelica koji kaže da se pacijenti sa respiratornim simptomima javljaju svom izabranom lekaru u ambulanti u kojoj imaju zdravstveni karton i da se tu sprovodi dalja trijaža.

"Pacijenti se javljaju normalno svom izabranom lekaru gde im je zdravstveni karton, odnosno u najbližu zdravstvenu stanicu. Tamo je rad organizovan tako da svaki ogranak ima svoju izdvojenu izolaciju", kaže Bjelica. 

Odluka ministarstva obradovala je direktore domova zdravlja jer sada lakše mogu da organizuju rad. Samo za kovid pacijente morali su da bukiraju poseban rendgen, lekare i medicinske sestre u obe smene.

Ima li gužve u dve kovid ambulante?

U dve kovid ambulante u Paliluli i Zemunu kažu da kod njih nema gužvi, da jeste malo povećan broj pacijenata, ali da sve završavaju bez preteranog čekanja. U ova dva doma zdravlja, u jeku epidemije kovid ambulante su radile 24 sata - jedna je bila u Cara Dušana 178 u Zemunu i druga u Ulici Čarlija Čaplina 18 na Paliluli.

profimedia

 

Direktor Doma zdravlja Palilula Aleksandar Stojanović pojašnjava da oni više ne rade 24 sata, da im je sada radno vreme od 7 do 17 sati i da rade sedam dana u nedelji.

"Mi primamo sve pacijente, sa cele teritorije Beograda. Kada pacijentu u njegovom domu zdravlja utvrde da ima koronu, da nije u pitanju neka druga respiratorna infekcija, šalju ga kod nas", naveo je on.

Kada će na red doći zatvaranje ostalih kovid ambulanti u Srbiji, ostaje da se vidi. Lekari najavljuju ove sezone jači udar gripa, te se može desiti da virus influence potisne koronu.

Komentari (1)

Vladimir

06.12.2022 02:32

Došao sam u blok 44 da se javim svom izabranom lekaru jer me je produvao vetar i imao sam običan kašalj, bez temperature i drugih simptoma kovida. Rečeno mi je da me moj lekar neće primiti jer prvo moram u kovid. Iskreno, okrenuo sam se i otišao kući da se lečim sâm, kako ne bih navukao na sebe još i kovid. Strašno je kada odete do lekara zbog običnog kašlja a oni vas šalju u kovid. U domu zdravlja nisam zatekao nikoga sem jednog gospodina koji radi na prijemu i stekao utisak da na taj način samo "skidaju" posao sa sebe (tj. da ne rade ništa i primaju plate). Ozdravio u međuvremenu, hvala Bogu.

Srbija