Društvo

RHMZ izdao upozorenje: Stiže vetar orkanske jačine, u Banatu na snazi narandžasti meteoalarm

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

03/12/2022

-

08:30

RHMZ izdao upozorenje: Stiže vetar orkanske jačine, u Banatu na snazi narandžasti meteoalarm
Tanjug/Jaroslav Pap - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će za vikend, ali i naredne nedelje, duvati umeren i jak južni i jugoistočni vetar. Navode da će od večeras do ponedeljka, kao i sredinom sledeće sedmice vetar imati olujne udare, a na jugu Banata povremeno i udare orkanske jačine - preko 28 metara u sekundi.

U Banatu je danas na snazi narandžasti meteo-alarm, što znači da je vreme opasno.Od danas do ponedeljka, 5. decembra i od srede, 7. do petka, 9. decembra duvaće umeren i jak južni i jugoistočni vetar, saopštio je RHMZ.

"Južni vetar na visini već danas nam donosi blaži porast temperature, ali i nešto više sunčanih perioda. Iako će na visini duvati južni vetar u prizemlju se zadržava košava koja će na jugu Banata i u Pomoravlju povremeno biti i jakog intenziteta. Vreme danas suvo, sa smenom sunca i oblaka. U Timočkoj krajini, ali i na krajnjem jugoistoku sa nešto više oblaka. Maksimalna temperatura - od 5 stepeni, na istoku, pa do 9 u centralnoj Srbiji", kaže meteorološkinja Euronews srbija Ljubica Gojković.

Navodi da novi kišonosni oblaci stižu do Srbije već u nedelju ujutro, kada će kiša padati samo na jugozapadu i zapadu, ali će kasnije tokom dana doći do premeštanja padavinske zone ka istoku zemlje.

profimedia

 

"Padavine će biti slabog intenziteta, a sneg se očekuje samo u višim planinskim predelima. Osim kiše i oblaka, u nedelju će duvati jak jugoistočni vetar koji će u Vojvodini dostizati brzinu od 50 do 70 km/h.  Maksimalna temperatura kretaće se od 6 do 9 stepeni, ali će se zbog jakog vetra činiti da je hladnije od izmerenih vrednosti", istakla je Gojković.

U ponedeljak ponovo pretežno sunčano i toplije, sa temperaturom do 12 stepeni i vetrom u slabljenju. Trenutni pognostički modeli za utorak najavljuju novo prolazno naoblačenje sa kišom, međutim osetnijeg zahlađenja neće biti.

Temperatura će tokom cele sledeće nedelje biti oko i malo iznad 10.podeljka, što je za ovaj period godine za 2 do 5 stepeni iznad proseka. Što se vetra tiče - u narednoj nedelje i dalje će preovladavati jugoistočno strujanje, umerenog i povremeno pojačanog intenziteta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija