Društvo

Slaba kiša na zapadu zemlju, popodne razvedravanje ali suvo vreme neće potrajati dugo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/12/2022

-

07:47

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji će danas slaba kiša padati na zapadu i severozapadu zemlje, dok će u ostalim predelima biti pretežno sunčano. Maksimalna temperatura danas oko 6 stepeni, dok u Timočkoj krajini ostaje oko 4. podeljka.

"Porast vazdušnog pritiska iznad naše zemlje donosi nam postepen prestanak padavina i delimično razvedravanje. Još u prvoj polovini dana slaba kiša će padati na zapadu i severozapadu, dok će u ostalim predelima biti pretežno oblačno, ali suvo. Sredinom dana, sa juga zemlje kreće delimično razvedravanje koje će se nastaviti i prvog dana vikenda", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Ona je navela da će maksimalna temperatura danas biti oko 6 stepeni, dok u Timočkoj krajini ostaje oko 4. podeljka. Vetar je u slabljenju, a južno strujanje na visini od sutra nam donosi blaži porast temperature.

"Prvi dan vikenda obeležiće smena sunca i oblaka, vreme će biti suvo, a vetar umeren jugoistočni. U košavskom području povremeno i jak. Temperatura će već u subotu lokalno dostizati 10. podeljak, ali u većini mesta ipak ostaje oko 8 stepeni", navela je Gojković.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Drugog dana vikenda do Srbije stižu kišonosni oblaci, a duvaće i jak jugoistočni vetar. Kiša će prvo zahvatiti jugozapadne i zapadne predele, a do kraja dana padavine se očekuju i na severu zemlje.

"Temperatura će u nedelju biti od 6 do 10 stepeni. Najjači udari vetra prognoziraju se za drugu polovinu dana, kada će u Vojvodini vetar dostizati brzinu i do 70 km/h. Trenutni prognostički modeli za ponedeljak najavljuju toplo vreme za ovo doba godine, do 12 stepeni, a nove padavine stižu od utorka", rekla je Gojković.

RHMZ: Košava orkanske jačine

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će od 3. do 5. decembra i od 7 do 8. decembra u Srbiji duvati umeren i jak južni i jugoistočni vetar, koji će od subote uveče do ponedelјka, kao i sredinom naredne sedmice imati olujne udare, preko 17 metara u sekundi, a na jugu Banata i udare orkanske jačine - preko 28 metara u sekundi.

U Banatu će sutra na snazi biti narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme, dok će u nedelju biti uključen crveni meteo-alarm, što znači da će vreme biti vrlo opasno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija