Društvo

Batut upozorava: Sve više dece nije primilo MMR vakcinu, stvaraju se uslovi za epidemiju malih boginja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/12/2022

-

14:11

Batut upozorava: Sve više dece nije primilo MMR vakcinu, stvaraju se uslovi za epidemiju malih boginja
Batut upozorava: Sve više dece nije primilo MMR vakcinu, stvaraju se uslovi za epidemiju malih boginja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je tokom prošle godine 74,8 odsto dece primilo MMR vakcinu koja štiti od malih boginja, zauški i rubele, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut. To je daleko ispod očekivanog obuhvata od 95 odsto koji obezbeđuje jak imunološki bedem i dobru zaštitu nacije od malih boginja.

Srbija je poslednju epidemiju malih boginja imali 2017. godine, kada je zaraženo više od 5.800 ljudi, a preminulo 15 osoba.

Lekari su i tada upozoravali da može doći do epidemije jer je tokom 2016. godine cepivo primilo 81 odsto mališana, a u godini izbiljanja epidemije 85,2 odsto mališana. Roditelji su se trgli tek kada su počele da se pune bolnice i umiru deca, te je 2018. godine vakcinu primilo 93,4 odsto dece. 

MMR vakcina daje se u vakcina se daje u dve doze - prvu dozu deca primaju u drugoj godini života, odnosno u 13. ili 14. meseci, a drugu pred polazak u školu. Vakcina štiti od nekoliko zaraznih bolesti - malih boginja, zauški i rubele.

U izveštaju Batuta se navodi da obuhvat od 95 odsto MMR vakcinacijom nije postignut ni u jednom okrugu, dok je obuhvat veći od 90 odsto dostignut u svega tri od ukupno 25 okruga: Borskom u centralnoj Srbiji i Severnobanatskom i Severnobačkom okrugu u Vojvodini.

"Tokom poslednje tri godine imunizacija planiranih godišta nije realizovana sa ciljnim obuhvatom. Nakupljanjem nevakcinisane dece, u broju koji odgovara kohorti rođenih na godišnjem nivou, stvaraju se uslovi za epidemijsko javljanje morbila. Takođe, uvedena imunizacija zaposlenih u

zdravstvenim ustanovama nije realizovana u potrebnom obimu i pored obezbeđenih
potrebnih količina MMR vakcine", navedeno je u izveštaju Batuta.

Oni još pozivaju na hitnu reakciju svih učesnika u sistemu imunizacije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija