Društvo

Svečanost povodom završetka školovanja polaznika VSBO i GŠU: Oficirske sablje za najuspešnije

Komentari

Autor: Tanjug

02/07/2021

-

16:51

Svečanost povodom završetka školovanja polaznika VSBO i GŠU: Oficirske sablje za najuspešnije
Svečanost povodom završetka školovanja polaznika VSBO i GŠU: Oficirske sablje za najuspešnije - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Svečanost povodom završetka školovanja polaznika 10. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i oficira 64. klase Generalštabnog usavršavanja održana je danas u Skupštini Srbije.

Svečanosti u parlamentu prisustvovao je ministar odbrane Nebojša Stefanović koji je rekao da je Srbija danas dobila 51 borca osposobljenog da se uhvati u koštac sa teškoćama sa kojima se u savremenom bezbednosnom okruženju suočava svaka država.

"Oni koji prošli usavršavanje moraju da stave svoje znanje u službu građana i pokažu da Srbija može da računa na njihovu posvećenost. Građani od vas očekuju da u svom budućem radu uvek delujete štiteći njihove interese i štiteći našu Srbiju", rekao je Stefanović na svečanosti u parlamentu.

Naglasio je da ulaganje u vojsku i bezbednosni sistem nikada nije trošak, već zalog ukupnog razvoja naše zemlje, te da bez jake vojske nema jake Srbije.

"Svima kojima smeta srpski vojnik i njegova oprema, naoružanje i standard ne žele jačanje naše zemlje i ne žele ponosnu i slobodnu Srbiju da donosi odluke isključivo u interesu svog naroda vodeći računa o svojim nacionalnim interesima", kazao je ministar.

Stefanović je naveo da prisustvo oficira iz stranih oružanih snaga koji su se usavršavali u Srbiji na spečifičan način potvrđuje prijateljstvo tih zemalja sa Srbijom i da poštuju njene odluke, kao i da je njihovo prisustvo potvrda da Srbija i njena vojska imaju veliki ugled u svetu.

"Samo zajedničkim naporima uz uvažavanje različitosti možemo da se suprostavimo pojavama koje utiču na bezbednost svih, a današnji globalni izazovi mogu biti savladani samo zajedničkim radom", rekao je Stefanović.

Ministar je uručio oficirske sablje trojici prvorangiranih 64. klase Generalštabnog usavršavanja - potpukovniku Vladanu Parezanoviću sa prosekom 9,83, potpukovniku Miroslavu Veselinoviću sa prosekom 9,33 i potpukovniku Miljanu Milikiću sa ostvarenim prosekom 9,17.

Parezanović je u ime polaznika zahvalio predavačima na prenesenom znanju i iskustvu navodeći da su naučeni i obučeni za iznalaženje rešenja za najkompleksnije bezbednosne probleme.

Naveo je da Vojska Srbije može još više da računa na posvećenost i odgovornost i da su spremni da na novim dužnosti odgovore na sve izazove, rizike i pretnje po bezbednost Srbije.

"Trudićemo se da budemo dostojni naslednici junaka sa Cera, Kolubare, Mojkovca, Kajmakčalana, Košara i da obezbedimo svetlu i sigurnu budućnost za naša pokolenja",rekao je Parezanović.

Jedan od polaznika GŠU je i oficir oružanih snaga BiH, pukovnik Teodor Janjić, koji je istakao da mu je cašt što je imao priliku da se usavršava u Srbiji i da je stekao veliko iskustvo koje će primenjivati u budućem radu.

Naveo je da je školovanje trajalo 11 meseci i da su polaznici imali šest ispita od kojih je kao najvažnije izdvojio vojnu strategiju i operatiku.

Pukovnik Snežana Vasić iz sektora za ljudske resurse Ministarstva odbrane kazala je da je to najviši oblik usavršavanja iz sektora bezbednosti tokom kojeg polaznici sagledavaju nove aspekte savremenih bezbednosnih izazova, rizika i pretnji.

"Saradnja sa ostalim segmentima društva je veoma važna jer se naš sektor bavi planiranjem priprema za odbranu i sarađujemo sa svima koji su zaduženi za odbranu zemlje sa ciljem da se što bolje pripremimo za odbranu zemlje u slučaju ratnog i vanrednog stanja", rekla je Vasić.

Načelnik Generalštaba Milan Mojsilović uručio je srpski srednjovekovni mač između ostalih, i ministru za inovacije i tehnološki razvoj Nenadu Popoviću i narodnom poslaniku Igoru Bečiću.

Visoke studije bezbednosti i odbrane ove godine završilo je 17 polaznika, dok je Generalštabno usavršavanje završilo 34 oficira iz zemlje i inostranstva.

U 64. klasu GŠU primljeno je 29 polaznika iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, troje polaznika iz Oružanih snaga BiH, jedan polaznik iz Ministarstva odbrane Nemačke i jedan polaznik iz Oružanih snaga Belorusije.

U 10. klasu VSBO primljeno je 17 polaznika od kojih je devetoro iz državnih institucija, sedmoro iz Ministarstva odbrane i Vosjke Srbije i jedan polaznik iz Oružanih snaga BiH.

Svečanosti u Skupštini Srbije prisustvovali su predsednik Skupsatine Srbije Ivica Dačić, ministar prosvete Branko Ružić, ministarka pravde Maja Popović, predstavnici diplomatskog kora i verskih zajednica u Srbiji.

Komentari (0)

Srbija