Društvo

Osnovan Savet za sport Republike Srbije, ministar Gajić predsednik

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2022

-

17:10

Osnovan Savet za sport Republike Srbije, ministar Gajić predsednik
Zoran Gajić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Savet za sport Republike Srbije osnovan je na sednici u Palati Srbija, a jednoglasnom odlukom svih 35 članova za predsednika je izabran ministar sporta Zoran Gajić.

Osnivačkoj sednici Saveta za sport prisustvovao je veliki broj istaknutih sportskih ličnosti, kako bivših sportista, tako i stručnih lica iz oblasti nauke o sportu i medicine sporta, između ostalih Božidar Maljković, Predrag Danilović, Davor Štefanek, Nenad Borovčanin, Dragan Gale Jović, Željko Trajković, Željko Tanasković, Dragan Atanasov, profesor Vladimir Koprivica i drugi.

Nacionalni Savet za sport će predlagati i pratiti implementaciju mera za razvoj srpskog sporta, koordinisati i uspostvaljati komunikaciju između svih uključenih strana u cilju nastavka pozicioniranja na međunarodnoj takmičarskoj sceni, pomagaće u identifikovanju i razvoju strateških prioriteta i pružati pomoć pri tumačenju relevantnih propisa, radiće na unapređenju učenja u specijalizovanim oblastima razvoja sporta, uključujući menadžment i na sprovođenju specijalizovanih kurseva za profesionalnog trenera i istraživanja na različitim nivoima sporta.

"Veoma sam srećan zbog formiranja Nacionalnog saveta za sport jer ćemo tretirati sport kao jednu veliku integralnu celinu. Iskreni da budemo do sada smo svi mi koji se bavimo organizacijom u sportu uglavnom gledali finansijski momenat i nešto malo pravne regulative i infrastrukture, tekuće programe itd...", rekao je ministar Gajić.

Međutim, ako govorimo o sportistima, rekvizitima, metodici treninga, kvalitetu trenažnog procesa koji predstavlja ličnost trenera, usavršavanje, edukacija i sve to što se naziva metodologija sportskog treninga nekako je bilo skrajnuto, ne u drugi, nego u 22. plan, naveo je Gajić.

"Hoćemo da autoritetom svih članova Sportskog saveta, njihovom sportskom istorijom, uspesima, njihovom motivacijom, da pomognu srpskom sportu, a verujte niko nije odabran da bude ovde pro forme. Uspeli smo da se dogovorimo sa svim tim ljudima da zaista budu aktivni, članstvo je počasno, nema nikakvih prinadležnosti, osim duhovnih, stvaralačkih, tako da očekujemo mnogo novih ideja, a otprilike osnovne pravce znamo. Pre svega metodologija treninga, infrastrukturni i zdravstveni problemi, imaćemo još nekoliko radnih grupa koje će moći duboko da uđu u problematiku onih stvari koje su relevantne za kompletnu piramidu našeg sporta, a ona se sastoji od fizičkog vaspitanja mlađih kategorija, masovnosti koja treba da da vrhunski kvalitet, a kasnije i zrelom dobu obezbedi rekreaciju ili zdavstveno bavljenje fizičkim vežbanjem, istakao je Gajić.

Komentari (0)

Srbija