Društvo

Tmurno i oblačno vreme, povremeno sa slabom kišom: Temperatura iznad proseka za ovo doba godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/12/2022

-

08:14

Tmurno i oblačno vreme, povremeno sa slabom kišom: Temperatura iznad proseka za ovo doba godine
Sunčan i hladan dan - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji će danas biti tmurno i oblačno vreme, povremeno sa slabom kišom, ali će temperatura biti iznad proseka za ovo doba godine. Maksimalna dnevna temperatura biće oko 10 stepeni, a lokalno se u zapadnim predelima može očekivati i do 13 stepeni.

"Intenzivno polje visokog vazdušnog pritiska koje se stacioniralo iznad Mediterana donosi nam veoma toplu vazdušnu masu sa severa Afrike, što uzrokuje da temperatura bude ekstremno iznad proseka u celoj zemlji. Podsetimo da je dugogodišnji prosek maksimalne temperature za kraj decembra od 2 do 8 stepeni, što znači da će u narednim danima biti toplije i za više od 5 stepeni u odnosu na prosek", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Ona je navela da osim toplog vremena, zapadni vetar donosi i nestabilnost, te ćemo danas ponovo biti tmurno i oblačno vreme, povremeno sa slabom kišom. Oblaci stižu sa severozapada, te će slaba kiša u Vojvodini padati u prvoj polovini dana, a pod uticajem zapadnog vetra padavinska zona se kasnije proširuje i na ostatak Srbije.

"Iako će biti oblačno, vreme ipak ostaje veoma toplo, sa maksimalnom temperaturom oko 10. podeljka. Najtoplije će biti u zapadnim predelima, gde se lokalno očekuje i do 13 stepeni", rekla je Gojković.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Porast vazdušnog pritiska u nedelju i ponedeljak uzrokovaće delimično razvedravanje i blaži porast temperature. Zbog  visoke vlažnosti vazduha i slabog vetar jutra će biti maglovita, a zagađenje povećano.

Početkom sledeće nedelje u zapadnim predelima prognozira se i do 17 stepeni, a već u utorak dolazi do promene pravca vetra na severni i severozapadni što znači postepenu promenu vremena.

Priliv nešto svežije vazdušne mase doneće nam pad temperature, ali i prolazno naoblačenje sa kišom. Trenutni prognostički modeli za drugu polovinu naredne nedelje najavljuju promenljivo, ali toplije vreme, sa temperaturom koja će ponovo biti i do 15 stepeni.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija