Društvo

Zahlađenje i kiša: RHMZ izdao upozorenje na porast vodostaja na Limu, Južnoj Moravi, Ibru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/12/2022

-

08:41

Zahlađenje i kiša: RHMZ izdao upozorenje na porast vodostaja na Limu, Južnoj Moravi, Ibru
Zahlađenje i kiša: RHMZ izdao upozorenje na porast vodostaja na Limu, Južnoj Moravi, Ibru - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji će danas biti osetno hladnije, tokom dana kiša koja će u večernjim satima na jugu zemlje prelaziti u susnežicu i sneg. Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na porast vododostaja na Limu, Ibru, Južnoj Moravi.

"Nakon veoma toplog dana sa temperaturom koja je lokalno dostizala 20 stepeni, sinoć je došlo do promene pravca vetra na severni i severozapadni, što Srbiji donosi intenzivnu promenu vremena", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Priliv hladne vazdušne mase sa severa i mešanje toplog i hladnog vazduha iznad naše zemlje lokalno su doneli pljuskove praćene grmljavinom. Zahlađenje i naoblačenje sa kišom tokom noći je zahvatilo Vojvodinu i centralne predele, a danas se zajedno sa hladnom vazdušnom masom premešta i padavinska zone i to dalje ka jugu zemlje. Kiša će na jugu u večernjim satima prelaziti u susnežicu i sneg, uz manje povećanje visine snežnog pokrivača samo u višim planinskim predelimaU ranim jutarnjim satima bilo je toplije nego što će biti tokom dana, lokalno i za više od 5 stepeni. Toplo, sve do nedelje, ostaje još na krajnjem jugu, gde se i danas očekuje do 15 stepeni, dok na krajnjem severu neće prelaziti 5. podeljak, a hladan severni vetar uzrokovaće i dodatni efekat hladnoće.

"Drugi dan vikenda obeležiće promenljivo oblačno, suvo i hladno vreme. Maksimalna temperatura neće prelaziti 5 stepeni, a slično ostaje i početkom naredne nedelje. Balkansko poluostrvo će se u narednim danima naći pod uticajem polja visokog vazdušnog pritiska što znači da ćemo tokom sledeće nedelje imati pretežno sunčano i suvo vreme, sa temperaturom oko proseka, dakle do 8 stepeni, ali će zbog vedrog vremena jutra biti veoma hladna". navela je ona.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Zima kalendarski počinje u sredu, 21. decembra u 22 sati i 36 minuta. Trenutni prognostički modeli za prvi dan zime najavljuju sunčano i suvo vreme, a temperatura će lokalno biti i malo iznad proseka. Suvo i sunčano vreme, ali i visok vazdušni pritisak uzrokuju temperaturnu inverziju (slučaj kada temperatura raste sa visinom), što omogućava da na planinama dođe do topljenja snega, te će ova zima početi bez snega u celoj Srbiji.

Upozorenje RHMZ: Moguća lokalna izlivanja

Republički hidrometeorološki zavod izdao je hidrološko upozorenje za Lim, Južnu Moravu, Ibar.

"Na Limu kod h.s. Prijepolje u narednih 48 sati vodostaj će biti u većem porastu i tokom 17./18. decembra prevazići će granicu vanredne odbrane od poplava. Na Južnoj Moravi kod h.s. Mojsinje i na Ibru kod h.s. Raška naredna 24 sati vodostaji će biti u porastu i kretaće se iznad granice redovne odbrane od poplava. Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su lokalna izlivanja. Na Savi kod h. s. Šabac vodostaj će se približiti granici redovne odbrane od poplava 19./20. decembra", navedeno je na sajtu RHMZ.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija