Društvo

Badnji dan po gregorijanskom kalendaru, ponoćnu misu predvodi nadbiskup Nemet

Komentari

Autor: Tanjug

24/12/2022

-

09:32

Badnji dan po gregorijanskom kalendaru, ponoćnu misu predvodi nadbiskup Nemet
Ladislav Nemet - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Rimokatolička crkva i sve crkve zapadnog obreda večeras slave Badnje veče, najavljujući sutrašnji Božić, praznik rođenja Isusa Hrista. 

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet predvodiće Ponoćnu misu u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu. Badnji dan je pravi porodični praznik i provodi se u pripremama za Ponoćnu misu. Pre odlaska u crkvu, uz mnoštvo različitih običaja, porodica se okuplja za prazničnim stolom.

U katoličkim krajevima večera je obično posna, mnogi čak ne jedu ništa do večere. Dolaze čestitari koji, kao pastiri, najavljuju dolazak Božića, potom se odlazi u crkvu, prenosi RTS.

Katolički vernici dolaze na poklon jaslama Bogomladenca koje se, tradicionalno, postavljaju u svim hramovima, podsećajući na poklonjenje tri mudraca sa Istoka koji su, prema predanju, stigli u Vitlejem prateći 40 dana najsjajniju zvezdu koja se zaustavila tačno iznad pećine Rođenja.

U kućama se postavlja venac-advent, ispleten od slame i borovih grančica, sa četiri crvene sveće koje se pale jedna po jedna, svake nedelje uoči Božića.

Čestitke političara, Zaštitnika građana

Badnji dan i Božić svim vernicima koji taj praznik obeležavaju po gregorijanskom kalendaru čestitali su ministri u Vladi Srbije, predstavnice pokrajinske vlade, Zaštitnik građana.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić naveo je u čestitki: "Neka radost Božića ispuni domove toplinom i srećom, a vernike podstakne na međusobno poštovanje, solidarnost i brigu o drugima. Želim vam da ovaj praznik radosti i ljubavi provedete u krugu porodice, okruženi svojim najbližima, u dobrom zdravlju i blagostanju", poručio je Pašalić.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović čestitao je Božić beogradskom nadbiskupu i mitropolitu Ladislavu Nemetu i svim vernicima koji taj praznik obeležavaju po gregorijanskom kalendaru.

"Želim vam da praznik rođenja Hristovog, koji ujedno simbolizuje i rađanje novog života, proslavite u krugu svojih porodica, u miru, radosti i blagostanju. I da, držeći se hrišćanskih načela brige za svoje bližnje, međusobnog uvažavanja i čovekoljublja, zajedno savladamo izazove vremena u kojem živimo, a vreme koje je pred nama učinimo boljim za sve“, naveo je Mirović.

Najradosniji praznik Hristovog rođenja vernicima je čestitala i otpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković.

"Dan Hristovog rođenja, kao najradosniji praznik u hrišćanskom svetu, uvek nas iznova podseća na ljubav, poštovanje, toleranciju i zajedništvo, kao temeljne vrednosti na kojima počiva naše društvo i na kojima se gradi poverenje", navela je Gojkovićeva u čestitki. 

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov čestitao je Božić svim nosiocima crkvene vlasti i vernicima koji najradosniji hrišćanski praznik slave po gregorijanskom kalendaru.

Vernicima je praznik čestitao i ministar finansija Siniša Mali i poželeo da ga provedu u miru, sreći i blagostanju.

"Praznik Hristovog rođenja vreme da se podsetimo na značaj međusobnog poštovanja, razumevanja i solidarnosti jer samo svi zajedno, složni, nadahnuti optimizmom, možemo da prebrodimo sve nedaće i da odgovorimo na izazove koji su pred nama, na putu ka lepšoj budućnosti svih građana u našoj Srbiji", naveo je on.

 

Komentari (0)

Srbija