Društvo

Ivanuša: Delta soj ne znači odmah lošu situaciju, ali može da se pogorša za mesec ili dva

Komentari

Autor: RTS

03/07/2021

-

09:22

Ivanuša: Delta soj ne znači odmah lošu situaciju, ali može da se pogorša za mesec ili dva
Ivanuša: Delta soj ne znači odmah lošu situaciju, ali može da se pogorša za mesec ili dva - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji dr Marijan Ivanuša istakao je da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji jako dobra, i da bi "to trebalo iskoristiti za vakcinaciju kako bismo bili spremni na brzo širenje delta soja virusa".

Govoreći za RTS, on je naveo da prva dva slučaja delta soja u Srbiji ne znače da će već sutra izbiti teška epidemiju, ali i da situacija može da se pogorša kroz par nedelja.

"Trenutna epidemijska situacija u Srbiji je jako dobra, a to što se pojavio delta soj ne znači da će se pogoršanje dogoditi odmah, ali svakako situacija može da se pogorša u julu, avgustu. Videćemo, ja se nadam najboljem. Videli smo to u Ujedinjenom Kraljevstvu i u drugim evropskim državama gde se delta soj proširio i gde se situacija pogoršala. Trenutno stanje u Srbiji je svakako jako dobro i to stanje treba iskoristiti za vakcinaciju kako bi bili spremni na brzo širenje delta soja jer vakcina je najdelotvornija preventiva protiv te zaraze", rekao je Ivanuša.

Dodaje da se delta soj veoma brzo širi i da postaje preovladavajući.

"Očekujemo da će 90 odsto svih slučajeva u Evropi do kraja avgusta biti rezultat zaraze delta tipom koronavirusa", ukazuje. 

Ističe i da zbog brzine i lakšeg širenja mere moraju strogo da se primenjuju. 

"Virus se u evropskom regionu proširio na 40 država. Najteže stanje je u Rusiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Kipru, Portugalu, Gruziji i Kirgistanu", rekao je.

Ukazuje da zabrinjava i to što se delta sojem mogu zaraziti osobe koje su već preležale kovid 19.

Preporuka za vas

Delta soj na mapi Evrope: Zbog zaraznije varijante korone pojedine države vraćaju epidemiološke mere
Profesorka Jovanović tvrdi da je spas u vakcinaciji: Delta soj zarazniji 50 odsto i otporniji na visoke temperature

Komentari (0)

Srbija