Zdravlje

Tiodorović za Euronews Srbija: Imamo posla sa novim sojem virusa, potrebno poštovati mere koje nisu ukinute

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/07/2021

-

11:20

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je, povodom toga što je delta soj koronavirusa otkriven u Srbiji, da je potrebno poštovati mere koje nisu ukinute.  

Pojasnio je o kojim merama je reč: maska u zatvorenom prostoru, tržnim centrima, prodavnicama, kao i držanje distance od metar i po do dva metra na otvorenom i zatvorenom prostoru.  

"Imamo sigurno posla sa jednim novim sojem koji se malo razlikuje od onog do sada. Ali nema opravdanja za paniku", rekao je Tiodorović za Euronews Srbija.

Dodaje da se delta soj naziva dvostrukim mutantom, jer na spajk proteinu koji je važan za prenošenje ima dve promene.  

“Moram da kažem, ostavimo virusolozima da utvrđuju karakteristike virusa i pomognu, ali je važno da znamo da ima razlike u odnosu na dosadašnje sojeve”, rekao je Tiodorović.  

Kada je reč o simptomima delta soja virusa, Tiodorović napominje da nema gubitka čula ukusa i mirisa i da se može javiti povišena temperatura, bol u grlu, curenje iz nose, sve što liči na prehladu.  

Govoreći o vakcinama, Tiodorović je istakao da se može reći da sve četiri vakcine kod nas deluju protiv delta soja.  

Rekao je i da osobe kod kojih je potvrđen taj soj u Srbiji nisu vakcinisane, ali i da u bolnicama, prema trenutnim podacima, gotovo da nema nikoga ko je vakcinisan.  

Epidemiolog je napomenuo da ćemo morati da poštujemo mere na velikim festivalima, sportskim susretima, okupljanjima, da bi se virus zaustavio na vreme. 

“Ovo je vreme za vakcinaciju, jer imamo manje zaraženih, manja je opasnost da dobijemo virus”, istakao je.  

Kada je reč o prognozama za jesen, Tiodorović je rekao da nije dostignut broj od 50 odsto vakcinisanih, i da bi sada trebalo da se pripremimo za hladnije vreme, kada se očekuje da će možda neki novi soj biti aktivniji.  

On veruje da će u septembru biti skok u obuhvatu vakcinacije, odnosno da će ljudi shvatiti da treba da se vakcinišu kada se virus pojavi.  

Komentari (0)

Magazin