Društvo

Advokati sutra obustavljaju rad zbog predloga za autentično tumačenje više zakona

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/07/2021

-

12:34

Advokati sutra obustavljaju rad zbog predloga za autentično tumačenje više zakona
Advokati sutra obustavljaju rad zbog predloga za autentično tumačenje više zakona - Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Upravni odbor Advokatske komore Srbije odlučio je da u ponedeljak, 5. jula organizuje jednodnevnu obustava rada advokata na celoj teritoriji Srbije, zbog predloga da skupštinski Odbor za ustavna i zakonodavna pitanja donese autentična tumačenja zakona o zaštiti potrošača, zaštiti korisnika finansijskih usluga i o obligacionim odnosima, saopšteno je iz Advokatske komore Srbije.

U saopštenju Komore navodi se da se tim autentičnim tumačenjima krše Ustavom Srbije i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima zajemčena ljudska prava na pravično suđenje, jednaku pravnu zaštitu, a pre svega pravo na pravnu sigurnost građana.

"Donošenjem predloženih autentičnih tumačenja ponovo bi se aktivirao princip retroaktivnosti na taj način što bi se stvorili uslovi za ponavljanje svih pravnosnažnih okončanih postupaka, a građani bili dovedeni u situaciju da izgube sporove koje vode ili u kojima su već uspeli u ostvarenju tužbenog zahteva protiv banaka", navela je Komora.

Ustav zabranjuje primenu principa retroaktivnosti, osim ako to nalaže opšti interes utvrđen pri donošenju zakona, a u konkretnom slučaju, smatra Komora, jasno je da se ne može raditi o opštem interesu, već o interesu bankarskog sektora.

Advokatska komora ukazuje da zakonodavac daje autentično tumačenje norme iz 1978. godine, nakon više od 43 godine njenog važenja, što ukazuje na stvarni motiv donošenja autentičnog tumačenja - zaštita bankarskog sektora.

Šta neće raditi?

Tokom obustave rada advokati neće pristupati na ročišta za glavnu raspravu i glavne pretrese, pred tužilaštvima u istražnim postupcima i postupcima pregovora oko primene oportuniteta ili sporazuma o krivici, zatim pred organima uprave, javnim beležnicima i privatnim izvršiteljima, kao i u policiji u pretkrivičnim postupcima, osim prijema rešenja o zadržavanju i saslušanja povodom određivanja pritvora, navodi se u raopštenju AKS

Advokati će, kako je saopšteno, tokom obustave dostavljati sudovima, tužilaštvima i drugim organima samo podneske i preduzimati one radnje koje su vezane za podnošenje tužbi, žalbi i drugih pismena kod kojih bi propuštanje roka rezultiralo gubitkom prava.

Advokati će biti na sednicama veća drugostepenog suda povodom žalbe u krivičnom postupku, na raspravi pred drugostepenim sudom povodom žalbe u parničnom postupku i na raspravi povodom tužbe u upravnom sporu, kao i kada je u pitanju zaštita maloletnih lica u slučajevima porodičnog nasilja. 

Komora osudila najavljeni predlog autentičnih tumačenja

U saopštenju objavljenom na sajtu Advokatske komore Srbije, navodi se da Komora najoštrije osuđuje najavljeni predlog autentičnih tumačenja odredbi koja predstavljaju najdirektniju odbranu interesa bankarskog lobija od strane tela Narodne skupštine RS i uperena su protiv interesa građana Republie Srbije.

"U pitanju je očigledan pokušaj silovanja prava i advokatura kao samostalna i nezavisna služba pružanja pravne pomoći, mora prva da zvoni na uzbunu", navodi se u saopštenju.

Kako je tom prilikom označeno, Advokatska komora Srbije će upotrebiti sve svoje resurse, i pravne i organizacione, kako i sprečila još jedno "narušavanje načela podele vlasti na kome se zasniva svaka civilizovana pravna država".

"Advokatura se protivi mešanju zakonodavne vlasti u vršenje sudske vlasti i ističe da je neprihvatljivo da zakonodavac autentičnim tumačenjima utiče na ishode konkretnih sudskih postupaka", navodi se.

Ističu da je Komora u prethodnom periodu jasno isticala svoju negativnu ocenu stanja naših institucija koja su "postale imitacije svoje suštine i koje u konkretnom slučaju treba da posluže kao sredstvo za ostvarivanje interesa bankarskog sektora, koji raspolaže velikim finansijskim sredstvima za ostvarivanje svog uticaja".

"Advokatska komora Srbije ističe da je uložila velike napore kako bi otklonila ogroman broj spornih zakonskih rešenja u Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku i ne prihvata pokušaj izigravanja potpisanog Sporazuma sa Ministarstvom pravde na bilo koji način", navedeno je u saopštenju.

Pozivaju Ministarstvo pravde, Vrhovni kasacioni sud i najviše državne organe da postupaju u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima i da se jasno stave na stranu građana Srbije.

Tužbe protiv banaka koje je, prema nezvaničnim procenama, u Srbiji podnelo više od 100.000 građana zbog naplate naknade za obradu kredita mogle bi biti poništene, ako skupštinski odbor usvoji predloge autentičnog tumačenja odredaba tri zakona, koje su podnela tri poslanika Srpske napredne stranke. U pitanju su posebne odredbe Zakona o obligacionim odnosima, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, na osnovu kojih su sudovi prethodnih meseci usvajali tužbe građana protiv banaka, a čije je odluke potvrdio i Vrhovni kasacioni sud. 

Predlozi tri poslanika SNS podigli su buru u javnosti, a danas se tim povom oglasio i poslanik SNS Vladimir Đukanović koji je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražio da se ti predlozi budu povučeni iz procedure. 

Komentari (0)

Srbija