Društvo

Obeležen Dan borca, Brnabić i Dačić položili vence

Komentari

Autor: Tanjug

04/07/2021

-

13:20

Obeležen Dan borca, Brnabić i Dačić položili vence
Obeležen Dan borca, Brnabić i Dačić položili vence - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Dan borca, nekadašnji praznik ustanka naroda Jugoslavije, obeležen je danas centralnom manifestacijom ispred Muzeja ''4.juli'' u Beogradu.


Premijerka Ana Brnabić, kao izaslanik predsednika Aleksandra Vučića, položila je venac na spomenik "Poziv na ustanak", a venac je položio i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Brnabić je kazala da se danas sećamo i obeležavamo jedan od najvažnijih datuma naše istorije ističući da se 4.jula 1941. godine glas našeg naroda i glas antifašista daleko čuo, toliko daleko da osam decenija kasnije, kako je istakla, imamo odgovornost, ali veliku potrebu da se tog datuma zauvek sećamo.

"I da glasno pošaljemo poruku da ga nikad nećemo zaboraviti. Pamtićmo sve poginule borce NOB-a i dok smo živi odavaćemo priznanje svim učesnicima tog rata", poručila je Brnabić.

Premijerka je rekla da danas takođe potvrđujemo tezu da ne samo da stvaramo istoriju nego da smo istorijom i stvoreni.

"Odluka koja je tada doneta u kući Ribnikar, to smo mi danas, to je naše nasleđe i ponos", kazala je ona.

Istakla je da je u kući Ribnikar otpočela ne samo borba za slobodu, već mnogo više od toga, borba za ono što sloboda jeste - pravo da se drugačije razmišlja, govori, razlikuje i izabere.

Tanjug/Tara Radovanovic

Na obeležavanju učesnici NOB-a, ali i potomci

 

Brnabić je kazala da se porodica Ribnikar koja je pravo na slobodu založila još 1904.godine kada je osnovala Politiku.

"Nama je dala istovremeno i osećaj svesti da sloboda univerzalna vrednost, da ne može da se dobije, osvoji i izgubi već da samo može i treba da se živi i da je u svima nama", rekla je premijerka.

Na obeležavanju učesnici NOB-a i potomci


Ceremoniji polaganja venaca prisustvovala je i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsednica Odbora Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Darija Kisić Tepavčević.

Obeležavanju su prisustvovali učesnici NOB-a i njihovi potomci koji su, nakon intoniranja himne Srbije, spontano zapevali himnu bivše SFRJ "Hej Sloveni" i uzvikivali "Jugoslavija, Jugoslavija".

U ime boraca vence su položili narodni heroj Petar Matić, star 102 godine, i predsednik SUBNOR-a Vidosav Kovačević, a cveće su položili i predstavnici antifašističkih udruženja iz Mađarske, Portugala, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore, Severne Makedonije.

Obeležavanje praznika organizovao je SUBNOR u sklopu obeležavanja 80 godina od početka antifašističkog ustanka a pod pokroviteljstvom predsednika Srbije i u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Tim povodom, uručene su "Medalje borca" borcima iz Drugog svetskog rata.

Na današnji dan 1941.godine u Beogradu je održana sednica Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, na čelu sa Josipom Brozom Titom,na kojoj je doneta odluka o podizanju oružanog ustanka protiv fašistiščkih izvojevača i njihovih pomagača

Kuca Ribnikara u kojoj je održana sednica kasnije je pretvorena u Muzej "4. juli".

Nakon toga usledili su ustanci u svim krajevima Jugoslavije, u Srbiji je ustanak podignut 7. jula, u Crnoj Gori 13. jula, u Sloveniji 22. jula, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj 27. jula, a u Makedoniji 2. oktobra 1941. godine.

Komentari (0)

Srbija