Društvo

U Nišu vakcinisano 217 dece starije od 12 godina: Imunizacija najmlađih sporadična, stručnjaci upozoravaju na opasnost od novog talasa

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

05/07/2021

-

14:34

U Nišu vakcinisano 217 dece starije od 12 godina: Imunizacija najmlađih sporadična, stručnjaci upozoravaju na opasnost od novog talasa
U Nišu vakcinisano 217 dece starije od 12 godina: Imunizacija najmlađih sporadična, stručnjaci upozoravaju na opasnost od novog talasa - Copyright Tanjug/AP/Andreea Alexandru

veličina teksta

Aa Aa

Vakcinacija dece starije od 12 godina Fajzer vakcinom protiv virusa korona počela je u Srbiji polovinom juna, ali se za sada obavlja sporadično. Lekari očekuju da će intenzivnija vakcinacija dece krenuti pred početak školske godine. U Nišu je zabeleženo nešto veće interesovanje, te je do sada vakcinisano 217 dece uzrasta od 12 do 15 godina.

Nacionalno telo za imunizaciju Srbije (NITAG) dalo je preporuku da među prioritetnim grupama za vakcinaciju budu deca koja imaju udružene bolesti.

Pedijatar prof. dr Vladislav Vukomanović iz Instituta za majku i dete, koji je i član NITAG-a kaže za Euronews Srbija da su u prioritetnoj grupi za vakcinaciju deca sa neurološkim, metaboličkim, nefrološkim, kardiološkim, respiratornim, hematološkim, onkološkim i reumatološkim bolestima, kao i gojazna deca.

"To jesu prioritetne grupe, ali se mogu vakcinisati i svi koji žele. Da bi se vakcinisala deca koja su u posebno rizičnim grupama, sa komorbiditetom, potrebno je mišljenje lekara specijalista i subspecijaliste iz bolnice, a za decu bez oboljenja mišljenje njihov izabrani pedijatar. Naravno uvek je potrebna i saglasnost roditelja", rekao je Vukomanović.

Naglašava da je ipak najvažnije da se odrasli vakcinišu, pa tek onda deca koja imaju neke teže oblike bolesti i kod kojih postoji rizik da se razvije teži oblik bolesti kovida 19. 

Tanjug/AP/Andreea Alexandru

 

Inače, korona pogađa i decu, mada u manjem obimu nego odrasle. Tokom epidemije virusa korona u Institutu za majku i dete, na primer, lečeno je oko 50 mališana koji su razvili teži oblik kovida 19.

Potencijalno veliki prenosioci virusa

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. Branislav Tiodorović rekao je ranije za Euronews Srbija rekao da je važno što je odobrena vakcinacija dece starije od 12. godina. 

"To je veoma značajno, jer će imunizacijom moći da bude pokrivena grupa školaraca koji su potencijalno veliki prenosioci virusa“, rekao je Tiodorović.

Ipak, vakcinacija dece u domovima zdravlja u Srbiji obavlja se sporadično. U Domu zdravlja u Nišu Fajzer vakcinom do sada je vakcinisano 217 dece od 12 do 15 godina.

"To ja zadovoljavajuće za početak. Očekujem da će pred početak školske godine odziv za vakcinaciju dece biti veći i da će broj vakcinisane dece dostići između 3.000 i 4.000", rekao je za Euronews Srbija direktor Doma zdravlja u Nišu dr Milorad Jerkan. 

Navodi da je uzrast od 12 do 18 godina mnogo ozbiljnije pristupio vakcinaciji, da su roditelji ozbiljnije shvatiti epidemiju, od mladih uzrasta od 18 do 35 godina.

"Ono što zabrinjava je loš odziv generalno za vakcinaciju u poslednjih 20 dana", rekao je za Euronews Srbija direktor Doma zdravlja Niš Milorad Jerkan.

Tanjug AP/Sebastian Scheiner

U Nišu do sada vakcinisano 217 dece od 12 do 15 godina

 

On je pojasnio da se delta soj, koji je registrovan i u Srbiji, posebno širi među mladim ljudima, koji su mahom nevakcinisani, a da to potvrđuju i trenutni izveštaji iz kovid bolnica u Batajnici i Kruševcu.

"To je virus koji je mutirao, koji može biti veoma opasan, bez obzira na jak imuni sistem koji ima mlađi organizam. Molio bih sve naše građane, posebno mlade, da se vakcinišu. U septembru i oktobru će biti ponovo teška situacija", istakao je on.

Opasnost sa letovanja

Ukazao je da posebnu opasnost vreba sa letovanja, da će građani Srbije putovati u Grčku na more, gde će se mešati sa ostalim turistima iz Evrope i vraćati se u zemlju zaraženi.

Očekuje se i veliki broj gasterbajtera da tokom leta dođu u Srbiju na odmor, a sve to predstavlja dodatan rizik, zbog koga lekari očekuju novi talas tokom jeseni.

Direktor Doma zdravlja u Nišu navodi da se na vakinalnom punktu u tom gradu u subotu (3. jula) vakcinisano više stranaca nego domaćih građana (520 stranaca i oko 480 Nišlija),a da je prethodnih dana taj odnos bio pola-pola.

Odobrenje Agencije

Odobrenje da se Fajzer vakcina može koristiti i kod dece uzrasta od 12. do 15. godina u Srbiji, 11. jula dala je Agencija za lekove i medicinska sredstva, a pretkodno su to učinila regulatorna rela u SAD u EU.

U Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) naveli su da su se stekli svi zakonski uslovi i stručni kriterijumi koji se odnose na bezbednost i efikasnost vakcine.

Naglasili su da su eksperti Agencije od podnošenja zahteva sa kompletnom dokumentacijom rigorozno kontrolisali sve naučne podatke u ovom kontekstu iz kliničkih ispitivanja koja je proizvođač sproveo u drugim zemljama.

Komentari (0)

Srbija