Društvo

Partneri Srbija uoči Nedelje privatnosti: Zaštita podataka o ličnosti je tema koja se tiče svakog građanina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/01/2023

-

12:32

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Video nadzor i korišćenje sistema za prepoznavanje lica, izveštavanje medija i zaštita privatnosti, procena uticaja na zaštitu podataka o ličnosti u zakonodavnim procesima, uloga Narodne skupštine u unapređenju zaštite podataka o ličnosti, kontrola primene i etička upotrebe veštačke inteligencije, privatnost i blockchain tehnologija, pravo na privatnost i primena Digitalne agende na Zapadnom Balkanu neke su od tema u o kojima će se raspravljati u okviru ovogodišnje konferencije "Nedelja privatnosti".

Kristina Kalajdžić, istraživač i projektni koordinator iz organizacije Partneri Srbija za Euronews Srbija ukazuje da bi tema zaštite podataka o ličnosti trebalo da bude važna svim građanima jer su izazovi brojni.

"S jedne strane su građani imaju nedovoljnu svest da bi trebalo da štite podatke, a s druge strane su institucije koje takođe nemaju dovoljno svesti. Tu je i pravni okvir koji institucije ili ne umeju da primenjuju ili je previše komplikovan da bi ga primenili", navela je Kalajdžić.

Ona je podsetila na veliki broj hakerskih napada na različite servise i baze podataka institucija i koji otvaraju mogućnosti za zloupotrebe ličnih podataka građana. 

Čitav razgovor s Kristinom Kalajdžić pogledajte u videu na početku teksta.

Komentari (0)

Srbija