Društvo

Upozoravajuća statistika u Srbiji: Prošle godine od malignih bolesti obolelo više od 42.000 ljudi

Komentari

Autor: RTS, Fonet

22/01/2023

-

11:37

Upozoravajuća statistika u Srbiji: Prošle godine od malignih bolesti obolelo više od 42.000 ljudi
Skrining - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Posle bolesti srca i krvnih sudova, građani Srbije najčešće obolevaju i umiru od malignih bolesti, a najčešći su rak pluća, dojke, debelog creva, grlića materice i prostate, izjavio je direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Milan Žegarac.

On je za RTS rekao da je prošle godine preko 42.000 ljudi obolelo od malignih bolesti.

"Najčešći je karcinom pluća, otprilike oko 7.000 obolelih, zatim karcinom dojke oko 4.600, karcinom debelog creva preko 4.000 obolelih", navodi Žegarac.

Ističe da statistički gledano svaka osma žena tokom života dobije karcinom dojke. Ukazuje da se na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije godišnje leči oko 12.000 pacijenata, od čega je 6.000 novootkrivenih malignih pacijenata.

"Prošle godine mi smo imali oko 4.500 operacija, ozračili smo preko 4.000 pacijenata, kod nas se dnevno zrači u proseku 350 pacijenata, a hemioterapiju dnevno primi oko 150 pacijenata, na godišnjem nivou preko 35.000 hemioterapija je primenjeno", ističe Žegarac.

Dodao je da je prošle godine oko sedamdesetoro dece lečeno na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. "Imamo liste zakazivanja, veliki broj pacijenata i trudimo se da svi dobiju tretman u predviđenom roku, ali veliki je napor", naveo je Žegarac.

Istakao je da svi moraju da krenu od sebe u prevenciji i ukazao da su dve trećine faktora koji izazivaju karcinome faktori na koje može da se utiče.

"Prevashodno pušenje, kao broj jedan, zatim telesna težina, bavljenje fizičkim aktivnostima, alkoholizam koji se vrlo često sada na svim skupovima spominje kao vrlo važan faktor za nastanak karcinoma", rekao je doktor Žegarac.

On je istako da je skrining najvažnija stvar, jer ako se karcinom otkrije u pretkliničkoj fazi, maltene je izlečiv.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija