Zdravlje

Jeftin test krvi otkriva 14 vrsta kancera u ranoj fazi: Metod švedskih istraživača pravi zaokret u borbi protiv raka

Komentari

Autor: Euronews

17/12/2022

-

12:04

Jeftin test krvi otkriva 14 vrsta kancera u ranoj fazi: Metod švedskih istraživača pravi zaokret u borbi protiv raka
Jeftin test krvi otkriva 14 vrsta kancera u ranoj fazi: Metod švedskih istraživača pravi zaokret u borbi protiv raka - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Istraživači u Švedskoj razvili su jednostavan, neinvazivan test za koji kažu da može precizno otkriti 14 različitih tipova raka u ranoj fazi, takozvanom stadijumu I.

Naučni tim koristio je algoritam veštačke inteligencije za praćenje nivoa glikozaminoglikana – vrste šečera koji je važan deo metabolizma – kao biomarkera za otkrivanje raka u uzorcima 1.260 dobrovoljaca.

U studiji, objavljenoj u naučnom časopisu PNAS, autori navode da njihov metod može da otkrije rak u stadijumu I sa osetljivošću do 62 odsto.

Test je pravilno pokazao negativan rezultat u 95 odsto slučajeva, i predvideo gde su tumori locirani sa 89 odsto tačnosti.

Zašto je važna rana dijagnoza raka?

Prema dobrotvornoj organizaciji "Cancer Research UK", više od 90 odsto pacijenata koji boluju od raka creva, raka dojke ili raka jajnika, preživi najmanje pet godina ako se bolest dijagnostikuje i leči u najranijoj fazi.

Problem je u tome što se većini pacijenata još uvek kasno dijagnostikuje, što otežava uspešnost lečenja. Programi skrininga za rak dojke, prostate, pluća, kolorektuma i raka grlića materice mogu značajno smanjiti stopu smrtnosti.

 

 

Međutim, postoji nekoliko izazova za rano otkrivanje: invazivni i skupi testovi. Pored toga, trenutno ne postoje standardne metode skrininga za neke vrste raka kao što su tumori mozga i rak bubrega.

Još jedno sredstvo za prevenciju bile su tečne biopsije, vrsta krvnog testa koji može otkriti DNK za tumore kada su oni još nevidljivi.

Međutim, osetljivost ovih biopsija je samo oko 10 odsto u ranom stadijumu raka, poznatom kao stadijum I, a neke vrste raka kao što su tumori na mozgu ostaju neotkriveni.

Smanjenje smrtnosti od raka

Istraživači u Švedskoj očekuju da će njihov novi test krvi i urina koštati manje od 50 dolara (47,50 evra), što je pet do 10 puta manje od prosečnog testa krvi tečne biopsije.

 

 

Međutim, Frančesko Gato, istraživač sa Instituta Karolinska i glavni autor studije, rekao je španskom listu El Pais da ima još nekoliko koraka pre nego što ovaj test postane standardna medicinska praksa.

Američka biotehnološka kompanija GRAIL takođe radi na jednostavnom testu krvi za koji kaže da može otkriti prve znakove kod više od 50 vrsti raka.

Istraživanje GRAIL-a pokazalo je da bi otkrivanje tipova raka ranije nego u stadijumu metastaze IV moglo da smanji broj smrtnih slučajeva za najmanje 15 odsto u roku od pet godina.

Takođe je procenjeno da ako se jedna trećina metastatskih karcinoma dijagnostikuje u stadijumu III, jedna trećina u stadijumu II, a jedna trećina u stadijumu I, smrtnost od raka bi bila smanjena za 24 odsto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin