Zdravlje

Novi kućni test pljuvačke može otkriti rane znake raka "sa preciznošću od 90 odsto"

Komentari

Autor: Euronews

14/08/2022

-

15:25

Novi kućni test pljuvačke može otkriti rane znake raka "sa preciznošću od 90 odsto"
Novi kućni test pljuvačke može otkriti rane znake raka "sa preciznošću od 90 odsto" - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U SAD započela je upotreba novog kućnog testa koji koristi veštačku inteligenciju za otkrivanje raka usta i grla iz uzoraka pljuvačke, u nadi da bi uređaj mogao da promeni budućnost otkrivanja ove bolesti.

Sa tačnošću od više od 90 odsto, test pljuvačke je prvi koji otkriva rane znake raka usne šupljine i grla na osnovu tehnologije koja je dobila oznaku "probojnog uređaja" Američke administraije za hranu i lekove (FDA).

Poznato je da ih je teško otkriti, pa ovi karcinomi mogu ostati nedijagnostikovani sve dok ne dostignu uznapredovalu fazu zbog nedostatka efikasnih dijagnostičkih alata, što rezultira niskim stopama preživljavanja.

Trenutne metode skriniga se oslanjaju na vizuelne i taktilne preglede, što znači da lezije moraju da narastu dovoljno kako bi mogle da se vide golim okom. Samo 28 odsto pacijenata dobija ranu dijagnozu, a oni koji dobiju kasnu dijagnozu suočavaju se sa dugotrajnom borbom.

Petogodišnje stope preživljavanja kod raka usne šupljine i karcinoma jednjaka su 68, odnosno 20,6 odsto, ali kada se otkriju rano, ti brojevi mogu da skoče na više od 86 i 47 odsto.

Samo u SAD, Nacionalni institut za rak procenjuje da će ove godine biti 54.000 novih slučajeva raka usne šupljine i 20.640 novih slučajeva raka jednjaka.

"Sa CancerDetect, Vioma je razvila preko potrebnu pomoć za otkrivanje raka u ranoj fazi, što dovodi do uspešnijih ishoda lečenja kada se potvrdi biopsijom", rekao je Gurudut Bavanar, šef odeljenja za istraživanja u Viomi i autor studije koja je potvrdila efikasnost.

Ljudi sa visokim rizikom od raka sada mogu da kupe test na internetu nakon što popune upitike sa Viomom i dobiju rezultate u roku od dve nedelje. 

Kompanija je saopštila da će nastaviti da traži odobrenje FDA, što bi, ako bude odobreno, značilo da će test biti dostupan širokoj javnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin