Društvo

Strah od novih poplava u Srbiji: Pronađeno telo drugog muškarca koga je odnela bujica kod Novog Pazara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/01/2023

-

09:49

Strah od novih poplava u Srbiji: Pronađeno telo drugog muškarca koga je odnela bujica kod Novog Pazara
Strah od novih poplava u Srbiji: Pronađeno telo drugog muškarca koga je odnela bujica kod Novog Pazara - Copyright Tanjug/Aleksandar Nićiforović, OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE3(1), Jovan Nikolić,

veličina teksta

Aa Aa

Nivo reka u poplavljenim područjima polako je krenuo da opada, ali brine novo upozorenje Republičkpg hidrometeorološkog zavoda na obilne padavine u području južne i jugozapadne Srbije. Vanredna situacija je i dalje na snazi u devet opština. Očekuje se da će u porastu biti vodostaji na Savi, Zapadnoj Moravi, Ibaru, Tamišu, Neri.

"Na području Kosova i Metohije, kao i na jugozapadu Srbije danas se očekuje od 20 do 40 mm kiše za 24 sata , lokalno i više, a više padavina biće posle podne i uveče. U planinskim predelima mešovite padavine (kiša i sneg)", navode iz RHMZ.

18.00 Dan žalosti u Novom Pazaru zbog nastradalih sugrađana

Grad Novi Pazar proglasio je utorak, 24. januar 2023. za Dan žalosti zbog tragično nastradalih sugrađanina Safeta Zekića i Ramiza Rožajca, preneo je portal Indeksonline.rs.

Telo Novopazarca Ramiza Rožajca, za kojim se tragalo od četvrtka kada je upao u reku Trnavicu, nađeno je u naselju Postenje.

Bujica ga je izbacila na obalu i pronađen je 30 metara od korita reke Raške.

Telo je pronašla policija, a u potragu su se jutros uključili i pripadnici Vojske Srbije, tragali su ronici, pripadnici Vatrogasno-spasilačkih jedinica, Komunalne milicije, a u potragu su se uključili i građani.

U petak je takođe u reci Raški, u Postenju, pronađeno telo Safeta Zekića.

11.20 Pronađeno telo druge osobe koju je odnela nabujala reka u Novom Pazaru

Pronađeno je telo druge osobe koju je odnela bujica tokom poplava u Novom Pazaru. Telo je pronađeno u naselju Postenje kod reciklažnog centra, potvrđeno je za Euronews Srbija u novopazarskoj policiji. 

Euronews/Enes Radetinac

 

Telo je pronađeno 10 kilometara od mesta gde je nesrećni čovek upao u vodu. 

Euronews

10.15 Oprezno u vožnji zbog obilnih padavina

Javno preduzeće Putevi Srbije  upozorava učesnike u saobraćaju da danas budu posebno oprezni prilikom vožnje i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu jer se, prema najavama meteorologa, očekuju obilne padavine na području Kosova i Metohije i jugozapadne Srbije.

Prema upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, naročito posle podne i uveče, očekuju se obilne padavine, od 20 do 40 litara kiše po metru kvadratnom. U planinskim predelima očekuju se mešovite padavine, kiša i sneg.

Putevi Srbije vozačima savetuju da voze pažljivo, poštuju ograničenja brzine, kao i da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, navedeno je u saopštenju.

09.33 Još se traga za muškarcem nestalim u bujici, reke u porastu naredna dva dana

Još se traga za muškarcem nestalim u reci Raški. RHMZ upozorava da će Sava, Zapadna Morava, Ibar, Tamiš i Nera biti u porastu u naredna dva dana.

Printscreen/Facebook.com/Opština Mojkovac

 

"Na Savi kod Šapca vodostaj će se u naredna 24 časa kretati oko granice vanredne odbrane od poplava, a zatim će preći u manje opadanje. Na gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama tokom 23./24. januara vodostaji će biti u porastu sa mogućnošću dostizanja upozoravajućih nivoa. Na Ibru sa pritokama tokom 23./24. januara vodostaji će biti u porastu i kretaće se iznad granica odbrane od poplava. Na Tamišu kod sela Jaša Tomić vodostaj će biti u porastu do 25. januara i kretaće se iznad granice redovne odbrane od poplava. Na Neri kod Kusića vodostaj će biti u porastu tokom 23./24. januara i prevazići će granicu redovne odbrane od poplava", stoji u upozorenju RHMZ.

09.20 Nove padavine u područjima gde je bilo izlivanja reka 

Dejan Vladiković, hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda kaže da se na Savi kod Šapca vrh talasa nalazi se na granici vanredne odbrane od poplava, da je to drugi stepen odbrane kada su permanentna dežurstva.

"To znači da do vrha nasipa imamo nepun metar, ali po našim modelima to je i najviši vodostaj u ovoj epizodi i očekuje se da će vodostaj u narednim danima ići u sporije opadanje", napomenuo je Vladiković za RTS.

Tanjug/Dragan Nikolić

 

Upozorava da će u naredna 24 sata biti nove padavine u jugozapadnoj i južnoj Srbiji gde je u prošloj nedelji bilo izlivanja reka.

"Izdali smo upozorenje za Ibar, koji je jako visok, za izvorište Zapadne Morave, za Južnu Moravu od Aleksinca do Kruševca i na banatskim vodotokovima je vanredna odbrana od poplava", napomenuo je hidrolog.

Objašnjava da kada je vodostaj iznad vanredne odbrane od poplava, onda se organizuju permanentna dežurstva i određene tačke se ojačavaju. Navodi da u nekim mestima i niži vodostaji prave probleme. Od Save bi mogla da budu ugrožena mesta poput Jamena, na ulazu iz Hrvatske, Sremska Mitrovica, dok se u Beogradu ne očekuju značajniji problemi.

Istakao je da na Dunavu ne očekuje probleme. Usled snega na Karpatima izdato je upozorenje za Tisu, Tamiš, Neru, Brzavu.

09.10 Predsednik opštine Prijepolje: Spremamo se za novi poplavni talas

Predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić rekao je da je posle poplavnog talasao ostalo mnogo mulja, koji treba ukloniti.

mup.gov.rs

 

"Sa vodenom stihijom smo se uspešno izborili. Međutim, sad predstoji drugi posao, treba valjano proceniti štetu. Prvo na Štabu ćemo da vidimo koji putni pravci su nam oštećeni, što je oko dva tri kilometra na teritoriji cele opštine", naveo je Babić za RTS i dodao da će komisija ući u svako domaćinstvo da utvrdi nivo oštećenja.

Ima najava da će biti novih padavina u Crnoj Gori, što će uticati na vodostaje. Predsednik opštine Prijapolje kaže da su spremni za novi poplavni talas.

Komentari (0)

Srbija