Društvo

Posle maglovitog jutra stiže sunce, u sredu temperature iznad proseka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/01/2023

-

07:09

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Visinski ciklon koji je prethodnih dana zabeleo veći deo Srbije znatno je oslabio, a sve više se oseća uticaj anticiklona. Anticiklon predstavlja visok vazdušni pritisak, što znači da će padavine danas u našoj zemlji izostati, a tokom većeg dela dana preovladavaće pretežno sunčano i vedro vreme. Jutarnje sate, međutim, obeležiće magla, mraz i poledica.

Po kotlinama magla se može zadržati i u toku prepodneva jer će strujanje vazduha biti slabo.
Magla će, osim na smanjenu vidljivost uticati i na maksimalnu temperaturu. Tamo gde se duže zadrži očekujemo vrednosti tek par stepeni iznad nule, dok će u predelima sa kratoktrajnom maglom živa u termometru ići i do 8 stepeni u plusu, kaže meteorološkinja Euronews Srbija Milena Lazarević.

Najtopliji deo zemlje biće oblast oko Drine, dok će najhladnije biti na planinama. Vrednosti će se kretati od 3 do 8 stepeni.

Tokom većeg dela dana vetar će biti slab, povremeno tek i umeren. Duvaće iz zapadnog i jugozapadnog pravca, na visini iz severnog.

Nažalost, zbog slabog strujanje vazduha, kvalitet vazduha biće loš, pa se trudnicama, deci i osetljivoj grupi ljudi ne preporučuje duži boravak na otvorenom. Takođe, treba smanjti fizičku aktivnost napolju kao i provetravanje.

Čistiji i zdraviji vazduh imaćemo od sutra, kada počne da duva jak severozapadni vetar.

Šta će ustvari dešavati? Iznad severne Evrope premeštaće se snažan ciklon pun vlage, koji će Srbiju zakačiti tek svoji rubnim delom, u vidu hladnog fronta. Front će Srbiji doneti slabu prolaznu kišu i pojačan vetra. 

Očekuje se da će front vrlo brzo preći preko naše zemlje, pa će već u sredu biti sunčano i osetno toplije, sa temperaturom daleko iznad proseka, u najtoplijem delu dana i do +10 stepeni Celzijusa.

Jače naoblačenje sa novim talasom snežnih padavina očekuje se 3. februara.

Snega trenutno najviše ima na Kopaoniku 62cm. 

U ostalim predelima visina se kreće od  cm u Leskovcu do 25cm na Crnom Vrhu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija