Društvo

Slučaj škole u Omoljici: Nakon trodnevnog protesta nova direktorka podnela ostavku, ostaje stara uprava

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Nataša Kovačev

31/01/2023

-

17:21

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Tri dana zaredom protestovali su roditelji i učenici Osnovne škole "Dositej Obradović" u Omoljici nadomak Pančeva. Pružaju podršku dosadašnjem direktoru, kojeg su na poslednjem konkursu većinski podržali, ali je uprkos tome, odlukom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, na njegovo mesto dovedena v.d. direktorka. Nova direktorka danas je podnela ostavku, a na inicijativu gradonačelnika Pančeva, stari direktor biće na toj funkciji kao vršilac dužnosti do izbora direktora škole.

Roditelji, učenici i deo nastavnika pokrenuli su proteste, nezadovoljni time što im je Pokrajina, nakon sprovedenog konkursa, na kom su i Nastavničko veće i Savet roditelja podržali doskorašnjeg direktora Vladimira Ristića, nametnula drugačije rešenje. 

"Podržavamo, ali se držimo zakona, nećemo izaći iz dvorišta škole. Došli smo da podržimo barem u dvorištu, decu, roditelje, nas kao kolektiv. Otprilike je ista situacija kao juče. Vrlo malo dece je prisutno u okviru cele škole", kaže za Euronews Srbija Žaklina Marjanović učiteljica.

Odnosno, od ukupno 619 učenika i dece predškolskog uzrasta, jer se u ovom objektu, pored osnovne škole nalazi i vrtić, na nastavu je došlo njih 137. Roditelji kažu - protest je za njih trenutno najznačajnija lekcija. Tome je prethodila peticija koju je potpisalo 1.700 stanovnika Omoljice.

"Zahvaljujući takvom jednom sistemu, posvećenom radu i kolektivu, došli smo do situacije da su nam deca potpuno bezbedna u školi, da smo dobili jednu podsticajnu sredinu. Nažalost, deca već snose posledice, samim tim što ne idu školu i oni su i te kako zbunjeni", priča Nenad Mitić, član saveta roditelja.

Ristić dva mandata na čelu škole

Dosadašnji direktor Vladimir Ristić proveo je dva mandata na čelu škole, jedne od retkih u Srbiji koja u nastavi koristi besplatne udžbenike dostupne preko jedne fondacije. Ristić kaže da mu znači podrška zajednice, a potez Sekretarijata ne razume.

"To je jedan pritisak koji ne traje samo ovih nekoliko dana već nekoliko nedelja. Ovome je prethodila jedna kontinuirana vrsta anonimnih prijavljivanja, nešto što je pomoglo da predosetimo da je ovakav rasplet moguć. Zaobiđena je na neki način zakonska procedura i razlog koji je naveden za odbijanje saglasnost iz Pokrajinskog sekretarijata, a to je licenca. Ja nisam dobio imenovanje, a koleginica koja je sad vršilac dužnosti, i bez tog dokumenta i bez ijednog dana obuke za direktora, rukovodi školom", priča Ristić.

Međutim, u odgovoru Pokrajinskog sekretarijata za Euronews Srbija navodi se da dosadašnji direktor škole "Dositej Obradović" nije razrešen dužnosti već da mu je istekao mandat. Ističe se da Vladimir Ristić u prethodna dva mandata nije ispunio zakonsku obavezu, odnosno nije položio ispit, niti podneo prijavu za polaganje ispita za licencu direktora. Kako bi ustanova mogla da funkcioniše, imenovan je vršilac dužnosti do izbora direktora po konkursu, odnosno najduže šest meseci, navode iz Pokrajinskog sekretarijata.

Po zakonu, jedan od uslova je da direktor škole ima položen ispit za obavljanje te funkcije, a ukoliko ga nema dužan je da ga položi u roku od dve godine od stupanja na dužnost. U suprotnom mu prestaje funkcija.

Ristić, koji je i sam u proceduri dobijanja licence, tvrdi da oko 1.300 direktora škola u Srbiji trenutno radi bez nje. Šta pokazuju zvanični podaci, pitanje je na koje iz Ministarstva prosvete za Euronews Srbija nisu odgovorili.

Ipak, radni dan koji je počeo protestom, završio se obrtom - nova direktorka podnela je ostavku, a na inicijativu gradonačelnika Pančeva, Vladimir Ristić biće na toj funkciji kao vršilac dužnosti do izbora direktora škole.

Komentari (0)

Srbija