Društvo

Odluka o isključenju đaka u Trsteniku pala u vodu: Učenici koji su ponižavali nastavnicu nisu kažnjeni

Komentari

Autor: S.T.

02/02/2023

-

10:17

Odluka o isključenju đaka u Trsteniku pala u vodu: Učenici koji su ponižavali nastavnicu nisu kažnjeni
Odluka o isključenju đaka u Trsteniku pala u vodu: Učenici koji su ponižavali nastavnicu nisu kažnjeni - Copyright Tanjug Video, Prinskrin/TikTok

veličina teksta

Aa Aa

Dvojica od trojice učenika koji su maltretirali profesorku engleskog jezika u Tehničkoj školi u Trsteniku vraćeni su u školu zbog proceduralnih grešaka prilikom donošenja odluke o njihovom isključenju, potvrđeno je za Euronews Srbija u toj školi. Samo treći učenik, koji se sam ispisao pre okončanja disciplinskog postupka nije vraćen.

"Treći učenik se ispisao ranije iz škole i nije mogao da se vrati. Za dvojicu je nastavničko veće donelo odluku o isključenju, ali je ona pala u vodu jer nije poštovana kompletna procedura u postupku. Oni su sada zvanično vraćeni u školu", kaže za Euronews Srbija jedan od nastavnika.

On je naveo da se tako šalje loša poruka ostalim učenicima da mogu da rade šta hoće i da prođu nekažnjeno. 

Učenici su vraćeni u školu, a nastavnica je i dalje na bolovanju. Na bolovanju je od 9. novembra prošle godine kada se incident dogodio. Njoj je na času prišao jedan đak sa leđa i izmakao stolicu na kojoj je sedela, dok su druga dvojica snimali kako pada na pod i kačili na društvene mreže.

Profesorka M.S. koju su učenici maltretirali, za Euronews Srbija kaže da danas ponovo ide na komisiju da joj se produži bolovanje, jer nije spremna da se vrati u školu.

"Ovde nije napravljen plan podrške za žrtve nasilja. Čekam da se sve to sredi pa da vidim šta ću dalje. Ovo što se dešava nije u redu. Oni (učenici) imaju sva prava i guraju to uporno na sudu i u školi. To će da potraje i na sudu i u školi. Trudim se da pobegnem od toga, ali mi se vraća. Imam sindrom postraumatskog stresa", kaže ona.

Tanjug Video

 

Navodi da vraćanje učenika u školu ima širi kontekst i imaće uticaja i na drugu decu, jer se šalje poruka da nasilje prolazi bez kazne.

Komplikovan procedura

"Dečaci dolaze na časove. Oni imaju želju da završe školu po svaku cenu. Žalili su se na odluku nastavničkog veća, zapravo nastoje da dobiju na vremenu i da se završi školska godina. Oni u maju završavaju teorijski deo nastave, posle toga ide praksa. Odluka Nastavničkog veća nije mogla da se sprovede jer postoji deo gde oni treba da odrade savetovanje sa pedagogom, psihologom. Škola to nije odradila u tom trenutku. Zbog toga je odluka nastavničkog veća pala u vodu. Sve te procedure tokom disciplinskog postupka su toliko zakomplikovane da sve gubi smisao. Ne znam kako je u drugim školama", priča profesorka M.S.

Rešenje o isključenju iz škole dvojice učenika koji su maltretirali profesorku direktor Tehničke škole u Trsteniku Milan Glidžić potpisao je 29. novembra prošle godine. Treći učenik ispisao se iz škole pre nego što je okončan disciplinski postupak protiv njega. Usledile su žalbe na odluku, da nije poštovana kompletna procedura, te je rešenje direktora i odluka nastavničkog veća pala u vodu. Đaci su sve vreme išli na časove.

Prinskrin/TikTok

 

Inače, incident u Tehničkoj školi u Trsteniku dogodio se 9. novembra kada je učenik trećeg razreda na času engleskog jezika prišao profesorki sa leđa i izmakao joj stolicu. Nastavnica je pala na pod, a sve su to snimao drugi učenik, dok je treći učenik kačio na društvene mreže.

Incident se dogodio u popodnevnoj smeni, a kako nam je profesorka tada rekla u prvom momentu nije ni bila svesna šta joj se dogodilo. Tek kada je videla snimak shvatila je razmere incidenta. Tog dana završila je u Hitnoj pomoći. 

Već narednog dana uprava škole pokrenula je disciplinski postupak protiv trojice učenika. Disciplinska komisija predložila je Nastavničkom veću da to bude isključenje iz škole. U međuvremenu dok je disciplinski postupak trajao jedan od dečaka se ispisao iz škole, te su isključena dvojica. 

Nove mere protiv nasilja u školama

Nakon dešavanja u Trsteniku, ali i sve učestalijeg vršnjačkog nasilja u školama Ministarstvo prosvete formiralo je Radnu grupu za prevenciju nasilja u školama, koja je definisala  deset ključnih mera kako bi se bolje zaštitili učenici, ali i nastavnici u školama.

Predstoje izmene zakona i podzakonskih akata da počne njihova primena u praksi. Novine su da učenik neće moći da se ispiše iz škole ukoliko je protiv njega pokrenut vaspitno-disciplinski postupak, brojčano ocenjivanje iz vladanja biće od petog razreda, predviđene su veće novčane kazne za roditelje, više pedagoga i psihologa, veći iznosi naknade za one koji imaju razredno starešinstvo.

Ono što su pojedini predstavnici Radne grupe tražili, a što nije prihvaćeno, je da učenik pada godinu ukoliko ima jedinicu iz vladanja, zatim suspenzija učenika, kao i izričita zabrana mobilnih telefona na časovima. 

Preporuka za vas

Komentari (1)

alex

02.02.2023 19:10

Kakva je to dijagnoza po kojoj profesorka sedi tri meseca na bolovanju? Dalje se postavlja pitanje da li je ona uopšte sposobna da radi sa decom?

Srbija