Društvo

Pokreće se sudski postupak protiv učenika koji su ponižavali profesorku u Trsteniku

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

03/12/2022

-

09:27

Pokreće se sudski postupak protiv učenika koji su ponižavali profesorku u Trsteniku
Pokreće se sudski postupak protiv učenika koji su ponižavali profesorku u Trsteniku - Copyright Tanjug Video, Prinskrin/TikTok

veličina teksta

Aa Aa

Više javno tužilaštvo u Kruševcu podnelo je zahtev za pokretanje pripremnog postupka protiv dvojice učenika Tehničke škole u Trsteniku N.Ž. (17) i I.K. (16) , koji su ponižavali profesorku engleskog jezika. Protiv trećeg učenika M.M, koji je učestvovao u incidentu a koji je  punoletan, postupak se pokreće pred mesno nadležnim Osnovnim javnim tužilaštvom u Trsteniku.

"Povodom događaja koji se desio 9. novembra u Tehničkoj školi u Trsteniku, zbog čega je formiran predmet u Višem javnom tužilaštvu u Kruševcu, ovo tužilaštvo saopštava da je, nakon prikupljenih potrebnih obaveštenja, protiv maloletnih N.Ž. (17) iz G. Ribnika i I.K. (16) iz Rujišnika podnelo Višem sudu u Kruševcu, kao nadležnom, zahtev za pokretanje pripremnog postupka u pravcu krivičnog dela zlostavljanje i mučenje, izvršenog u saizvršilaštvu, iz čl.137 st.1 u vezi čl. 33 Krivičnog zakonika", navedeno je u saopštenju koji je potpisao javni tužilac Branislav Petrović.

Dodaju da se protiv trećeg učesnika događaja M.M, inače punoletnog, postupak pokreće pred mesno nadležnim Osnovnim javnim tužilaštvom u Trsteniku.

"Zbog osetljivosti postupka i zaštite prava svih učesnika u postupku, nismo u mogućnosti da javno iznesemo predloge koje smo uputili sudu u predmetnom aktu – zahtevu", kažu iz Tužilaštva.

Inače, u incidentu u Tehničkoj školi u Trsteniku učestvovala su trojica učenika. Jedan je na času engleskog jezika prišao nastavnici sa leđa i izmakao joj stolicu. Druga dvojica su sve to snimala i kačila na društvene mreže.

Dvojica isključena iz škole, jedan se sam ispisao

Protiv trojice tinejdžera škola je pokrenula vaspitno-disciplinski postupak i predlog je bio da se nasilnici isključe iz škole. U međuvremenu, jedan od njih sam se ispisao iz škole. 

Direktor Tehničke škole u Trsteniku Milan Glidžić, na predlog nastavničkog veća, doneo je rešenje 29. novembra da se iz škole isključe dvojica učenika.

Prinskrin/TikTok

 

Oni u ovoj školskoj godini neće moći da nastave školovanje, a u narednoj moći će da upišu drugu školu, ali isti razred. Učenik koji se ispisao iz škole na neki način je izbegao sankciju jer bivša, ali ni nova škola ne mogu da nastave disciplinski postupak protiv njega. Samo mu u ispisnici stoji da je vođen disciplinski postupak.

Zbog sve učestalijeg nasilja u školama u četvrtak, 1. decembra u mnogim školama širom Srbije potpuno ili delimično obustavljena je nastava. Prosvetni radnici okupili su se u 47 gradova, a sa skupova su poručili da su obespavljeni, degradirani i da hitno mora da se menja zakonska regulativa.

Profesorka: Značila bi pisana poruka

Profesorka engleskog M.S. ranije je za Euronews Srbija rekla da je niko od roditelja dečaka koji su je ponižavali, nije zvao.

Nažalost, niko me nije zvao, niko se nije izvinio. Čak ni ovi koji su se smejali. Nije me pozvao niko od roditelja iz tog odeljenja. A iskreno, očekivala sam. To bi bilo ljudski. I toj deci bi išlo u prilog da se negde zabeleži da je bilo izvinjenja i da se kaju", kaže ona.

Tanjug Video

 

Dodaje da joj značila i pisana poruka da su joj poslali.

Kolektiv Tehničke škole osudio je nasilje đaka prema nastavnici i upozorio da je treba stati na put nasilju, a učesnike događaja adekvatno kazniti.

"Nedopustivo je ugrožavanje integriteta, dostojanstva i duševnog mira svakog pojedinca, pogotovo na radnom mestu", navedono je u saopštenju. Osudili su postupak učenika i smatraju da je došao zadnji čas da se "odbrani ljudsko dostojanstvo, čast i profesija".

 

Komentari (0)

Srbija