Društvo

Odluka Vlade Srbije: Mame će i u ovoj godini moći da dobiju subvenciju za kupovinu prve nekretnine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/02/2023

-

14:14

Odluka Vlade Srbije: Mame će i u ovoj godini moći da dobiju subvenciju za kupovinu prve nekretnine
Mame - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije donela je na predlog Ministarstva za brigu o porodici i demografiju odluku o nastavku finansiranja subvencija za majke za kupovinu prve nekretnine u 2023. godini.

Reč je o Odluci o iznosu novčanih sredstava za ostvarivanje prava na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta u 2023. godini, saopštilo je Ministarstvo za brigu o porodici.

"Maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti za ove namene je, kao i do sada, 20.000 evra.

Pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta u 2023. godini, može se ostvariti za izgradnju kuće u jedinicama lokalne samouprave koje su utvrđene kao devastirana područja u visini 50 odsto vrednosti radova, kao i za izgradnju kuće u ostalim jedinicama lokalne samouprave – u visini 20 odsto vrednosti radova", navodi se u saoštenju.

Takođe, ovo pravo može se ostvariti i za kupovinu kuće ili stana – u visini 20 odsto vrednosti nepokretnosti procenjene od strane nadležnog poreskog organa, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti, kao i za učešće u kupovini kuće ili stana putem stambenog kredita - u iznosu od 20 odsto procenjene vrednosti  nepokretnosti na osnovu koje se odobrava kredit, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene  utvrđene  predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti.

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Srbija