Društvo

Kamere love vozače koji prođu na crveno, MUP: Od petka počinje kažnjavanje - od 20.000 do 40.000 dinara ili zatvor

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/02/2023

-

12:16

Kamere love vozače koji prođu na crveno, MUP: Od petka počinje kažnjavanje - od 20.000 do 40.000 dinara ili zatvor
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Sankcionisanje vozača koji prođu vozilom na crveno svetlo semafora ispred raskrsnice ili obeleženog pešačkog prelaza počinje u petak, 10. februara, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Vozači će se sankcionisati na osnovu snimaka zabeleženih kamerama sistema video-nadzora grada Beograda, saopšteno je iz MUP-a.


Kamere koje su postavljene ispred raskrsnica ili pešačkih prelaza na kojima je saobraćaj regulisan semaforima, detektovaće vozila koja prođu na znak crvenog svetla i automatski beležiti video-snimak učinjenog prekršaja. 

Vlasniku, odnosno korisniku takvog vozila, biće upućen poziv da u roku od osam dana dostavi potpune i tačne podatke o identitetu lica koje je učinilo prekršaj. 

Ukoliko vozilom u trenutku kada je prekršaj učinjen nije upravljao vlasnik, vlasnik vozila je dužan da dostavi pisanu izjavu overenu od strane nadležnog organa na osnovu koje se može utvrditi koje lice je upravljalo vozilom u vreme činjenja prekršaja. 

Za prolazak vozila na crveno svetlo semafora, odnosno za nezaustavljanje vozila ispred pešačkog prelaza koji je regulisan semaforima, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna u vrednosti od 20.000 do 40.000 dinara.

Takođe je propisana i kazna zatvora u trajanju do 30 dana, šest kaznenih poena i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje tri meseca.

 

Preporuka za vas

Komentari (3)

Vladimir

06.02.2023 20:14

Šta je sa onima koji se zaleću da prođu na žuto? Oni su još pogubniji za pešake.

Milisav

07.02.2023 11:49

@Vladimir - A ti mora da si pesak 😁 Sta ce pesak na pesackom kad se upalilo zuto , uostalom Vucic je i izjavio da zuto nije crveno. Kad sagledamo sa realne strane pesaci kao i ovi na trotinetu su bombasi samoubice na ulicama. Prelazite ulicu sa misljenjem u glavi JA IMAM PRAVO, a svi nosite slusalice u usima pricate na telefon zamisljeni ste svojim problemima i ostalo. A za svakog pesaka bi bilo lepo da se seti onoga sto su nas roditelji ucili pogledaj levo i desno pre nego krocis na zebru. Svakako ako smatras da si u pravu kao pesak pa krenes kao da te boli uvo za sve ima taj da zakoci da ja predjem ,seti se da u svetu postoji spomenik pesaku koji je bio u pravu 😊

Savo

07.02.2023 23:18

Po kom osnovu je to dozvoljeno, kad policija na otvorenom putu je u obavezi da prilikom merenja brzine i sankcionisanja uzme podatke od vozača i saopšti mu učinjen prekršaj. Moja mama od 65 godina još uvek ima vozačku dozvolu, tako da nije poenta u kažnjavanju, već u punjenju siromašnog budžeta Beograda i Beograđana. Sve naplaćene kazne se slivaju direktno u budžet grada, tako da nesposobna vlast i nije drugačije u mogućnost da zaradi novac, već u nasleđe uzima Vesićevu politiku otimanja... A što se tuče pešaka, 70% njih su ubili bilbordi sa natpisima pešački je zakon, a o tatinim sinovima što menjaju svetla na semaforima da i ne govorim...

Srbija