Društvo

Danas se obeležava Svetski dan dece obolele od raka u Srbiji: I dalje imamo nedovoljno davalaca krvi i koštane srži

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/02/2023

-

12:43

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Skroro svakog dana jedno dete u Srbiji oboli od raka, a svake nedelje jedno dete izgubi tu bitku. Ove godine, na Svetski dan dece obolele od raka, Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) organizovaće skupove podrške u više od 20 gradova širom Srbije. Kao i prethodne godine, ponovo se iz ove organizacije naglašava važnost dobrovoljnog davalaštva krvi i koštane srži.  

Dan će biti obeležen uz puštanjem balona koji će predstavljati pomen svakom detetu koje se izlečilo ili se trenutno leči od raka, ali i u znak sećanja na one koje su ovu bitku izgubili.

Sanja Dimitrijević iz Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka za Euronews Srbija kaže da je u našoj zemlji svest o važnosti davanja krvi tokom lečenja dece nedovoljna, a da dobrovoljnih davalaca koštane srži ima samo 10.000.  

"Oni imaju najbolje uslove ovde u Nišu od svih drugih odeljenja u drugim gradovima. Trenutno se u Nišu leči oko tridesetoro dece godišnje, a što se tiče same Srbije mi, nažalost nemamo Kancer registar i to je ono na čemu bi trebalo da se radi kako bismo tačno znali koji je broj dece koji se leči u Srbiji, ko se izlečio... To je bitno za samu statistiku, a i za samo praćenje jer većina dece se leči u inostranstvu, tako da mi nemamo tačne informacije koji je taj tačan broj", rekla je Dimitrijević.

U Nišu od pre nekoliko godina postoji Hemato-onkološko odeljenje što je doprinelo boljim uslovima za lečenje dece od raka u Srbiji, ali je još uvek je neophodno raditi na povećanju broja dobrovoljnih davalaca krvi i koštane srži na teritoriji kako ovog grada, tako i čitave Srbije.  

Nišlije se danas u prostorijama Crvenog krsta mogu upisati u Registar dobrovoljnih davalaca koštane srži, a svako od nas kao znak podrške deci u borbi protiv raka može pustiti SMS sa brojem 1 na 1150.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija