Društvo

Bela knjiga o multiploj sklerozi: Važna rana dijagnostika i da se pacijent adekvatno tretira

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/02/2023

-

13:52

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Multipla skleroza je hronična autoimuna bolest, koja se dva puta češće javlja kod žena nego kod muškaraca. Broj obolelih u Srbiji je u porastu i prema podacima, trenutno oko 9.000 pacijenata živi sa ovom bolešću. Za pacijente i lekare, ali i za zdravstvene institucije po prvi put je objavljena "Bela knjiga o multiploj sklerozi“, koja celokupno sagledava zdravstvenu, socijalnu i psihološku problematiku osoba koje danas žive sa ovom teškom bolešću.

Napredak u lečenju omogućio je promenu odnosa lekara i obolelih prema multiploj sklerozi, ali pojavili su se novi izazovi i problemi. Upravo Bela knjiga apostrofira te probleme i pokušava da pruži rešenja i strategiju za njihovo prevazilaženje. Takođe, ova publikacija opisuje i objašnjava situacije kako psihički, biološki i socijalni faktori utiču na kvalitet života osoba sa MS i ima za cilj poboljšanje statusa pacijenata, od strane različitih državnih institucija u Srbiji, kao i smernice za unapređenje u narednom periodu.

Prof. dr Jelena Drulović, neurolog Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije objašnjava da je "Bela knjiga o multiploj sklerozi" namenjena donosiocima odluka u državi kako bi imali pravu sliku o ovoj autoimunoj bolesti.

"Ova knjiga prikazuje kakav je tretman osoba sa multiplom sklerozom u Srbiji, šta smo do sada uradili i šta treba još da uradimo. Važno je da se što pre postavi tačna i ispravna dijagnoza bolesti i da se pacijenti odmah adekvatno tretiraju. Taj tretman se odnosi na primenu lekova, pre svega onih koji modifikuju tok bolesti", kaže prof Drulović, a navodi se u saopštenju Društva multiple skleroze Srbije.

Ona je navela da je uz veliku podršku države, Ministarstva zdravlja i RFZO, poslednjih godina omogućeno da se leči značajno veći broj pacijenata. Trenutno je na terapiji oko 4.000 osoba sa dijagnozom MS.

Za poslednje četiri godine, učetvorostručen je broj pacijenata koji se leče o trošku zdravstvenog osiguranja (1.000 pacijenta u 2019. godini, 4.000 lečenih od MS u 2023.godini), lekovima koji modifikuju tok bolesti, od toga 40 odsto njih kod kojih je to indikovano, novim oralnim i visoko-efektivnim lekovima.

"RFZO je u saradnji sa strukom i udruženjem pacijenata napravio veliki napredak u poslednjih nekoliko godina kada je reč o lečenju multiple skleroze, kako u pogledu dostupnih lekova, tako i u povećanju broja pacijenata koji se leče nekim od lekova koji menjaju tok ove bolesti. Trenutno se leči čak oko 4.000 obolelih od multiple skleroze što je četiri puta više nego što je bilo 2019. godine, a deset puta više nego pre 10 godina", rekla je Vesna Vuković Kojović, zamenik direktora sektora za lekove i farmakoekonomiju u RFZO.

Društvo multiple skleroze Srbije posvećeno je iznalaženju rešenja za poboljšanje kvaliteta života osoba sa MS. 

"Kako se menjala terapija za multiplu sklerozu tako smo se menjali i mi. Farmakoterapijske inovacije su u velikoj meri promenile prioritet u angažovanju našeg udruženja, promenile su odnos obolelih prema bolesti, prema terapiji i prema sebi, ali su iznedrile neke probleme", rekao je Miloš Rokić iz Društva MS Srbija, koji je i sam učestvovao u pisanju "Bele knjige”.

Državni sekretar ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek ukazao je da je za pacijente za koje se sumnja za imaju MS važna rana dijagnostika bolesti i da se na vreme počne sa terapijom. On je rekao da će se lično zalagati da domobvi zdravlja ponovo imaju neurologe.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija